Angajaţii din Sănătate încep protestele

Angajaţii din sistemul sanitar încep, de joi, acţiunile de stradă.

Negocierile purtate cu guvernul nu au dat rezultate.

Sindicaliştii au cerut garanţii că salariile nete nu vor scădea. Executivul vrea să treacă în sarcina angajaţilor plata unor contribuţii care în prezent le revin angajatorilor.

La Bucureşti, între orele 14.00 şi 16.00, membri ai Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’  vor picheta sediile ministerelor Muncii şi Sănătăţii.

‘Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea profunda a membrilor de sindicat faţă de prevederile legii 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.) şi de intenţia Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de baza, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorităţii angajaţilor din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018’, se scrie într-un comunicat.

Ambulanţierii se solidarizează, protestând între orele 11.00 şi 12.00, fără a perturba activitatea serviciilor publice de ambulanţă, care – şi aşa – se confruntă cu un deficit de personal. O altă nemulţumire o reprezintă condiţiile dificile de muncă şi starea proastă a vehiculelor în care transportă pacienţi.

Medicii de familie au ameninţat că îşi pot suspenda contractele cu casele de sănătate, ceea ce ar bloca întreg sistemul de tratament ambulatoriu.

Un miting de amploare al tuturor agajaţilor din Sănătate este programat pe 4 octombrie în Capitală.

Nu este exclusă declanşarea unei greve generale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS