Confidenţialitate

Angajații din construcții au protestat, miercuri, în fața Guvernului față de intenția de eliminare a facilităților fiscale din industria lor. „Și noi putem să blocăm șantierele țării” | VIDEO

Angajații din construcții au protestatastăzi în fața Guvernului. Sunt nemulțumiți că guvernanții intenționează să elimine facilitățile fiscale pentru sectorul construcțiilor, adică angajații din acest domeniu să nu mai fie scutiți de plata contribuțiilor la sănătate. Ei amenință că vor intra în grevă și vor bloca lucrările pe șantiere dacă guvernul aprobă această măsură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

„Vrem să construim în România” / „Nu ne alungați din țară” / „Vrem să rămânem lângă copiii noștri”

Peste 1500 de angajați din construcții au venit în Piața Victoriei din Capitală cu pancarte pe care au scris: ‘’Vrem să construim în România!’’, „Nu ne alungați din țară!” sau „Vrem să rămânem lângă copiii noștri!’’.

„Protestăm împotriva intenției Guvernului de a mări taxele și impozitele, pentru a-și acoperi incompetența. Vor să ne taxeze în plus cu 10%”, spune Cristian Spătaru, liderul Federației Cimentiștilor din România.

„Sunt sigur că angajatorii vor mări și ei prețurile dacă vor voi să compenseze o parte din aceste costuri cu salariile”, a mai spus Cristian Spătaru, liderul Federației Cimentiștilor din România.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

„Majoritatea va pleca în vest, pentru un trai mai bun”

Mihai Drăgoi este din Drobeta Turnu Severin și de 30 de ani lucrează în construcții. Spune că a făcut de toate: a fost dulgher, fierar, lăcătuș, fierar: „Să nu se umble la… să nu mărească impozitele. Să rămână salariile cel puțin așa cum sunt”.

Întrebat cât câștigă pe lună, Mihai Drăgoi a spus că: „3500 – 3700”.

Se teme că își va pierde locul de muncă și că va fi nevoit să lucreze în străinătate dacă guvernul va elimina scutirea de impozit de care angajații din domeniu beneficiază în prezent.

„Va pleca majoritatea în vest pentru un trai mai bun”, a mai spus Mihai Drăgoi.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

„Le-aș propune guvernanților o lună să se pună și ei în situația noastră”

Și Ionuț Gheorghe, angajat de 6 ani la o firmă de construcții din Galați spune că va fi nevoit să plece din țară, iar Claudia, contabilă de profesie afirmă că guvernanții ar trebui să găsească alte soluții pentru a acoperi gaura de la buget.

„Noi nu vrem să plecăm afară, dar asta are să fie cea mai bună posibilitate. Vă dați seama că am o grămadă de rate de plătit”, spune Ionuț.

„Le-aș propune guvernanților o lună să se pună și ei în situația noastră. Să contribuie ei, nu noi dintr-un amărât de salariu”, spune Claudia.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

Coaliția negociază, zilele acestea, un pachet de măsuri fiscale, inclusiv creșteri de taxe și impozite. Una dintre măsuri, angajații din construcții și agricultură să achite contribuții la sănătate

Protestul angajaților din construcții a avut loc în contextul în care coaliția de guvernare negociază, zilele acestea, un pachet de măsuri fiscale, inclusiv creșteri de taxe și impozite, care să fie aplicate de la 1 august sau de la 1 septembrie pentru a acoperi deficitul bugetar și a se încadra în ținta de deficit negociată cu Comisia Europeană. O măsură luată în calcul este ca angajații din construcții și agricultură, scutiți în prezent de plata contribuțiilor sociale, să achite contribuții la sănătate, adică 10% din venitul brut.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

„Și noi putem să blocăm șantierele țării”

„Dacă nu se va ține cont de solicitările noastre, mesajul nostru este ca data viitoare să facem mult mai mult decât atât și să ne gândim și la alte soluții. Până la urmă, și noi putem să facem grevă și noi putem să oprim lucrul, și noi putem să blocăm șantierele țării”, spune un lider sindical.

Sursa colaj foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

Citește și: Protest al angajaților din construcții în fața Guvernului | VIDEO + AUDIO