Confidenţialitate

Angajații ar putea primi tichete pentru biciclete

Tot mai mulți români, cu bicicleta la muncă!

Comisia de Muncă din Senat a dat raport favorabil pentru proiectul inițiat de Valeriu Steriu, care prevede ca angajatorii să poată acorda angajaților tichete valorice pentru a încuraja folosirea bicicletei pentru deplasările între domiciliu şi locul de muncă.

Această lege ar permite alocarea unei sume de până la 1.500 de lei pentru a încuraja muncitorii să-și achiziționeze o bicicletă dar și o rentă de 300 de lei pe an, pentru diverse reparații, piese de schimb sau pentru echipamentul pe care îl vor purta cicliștii.

Inițiatorul spune că banii pot fi folosiți atât pentru bicicletele tradiţionale sau electrice, cât și pentru triciclete, vehiculele de tip «half-bike» şi «segway». Este invocată și o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: 15 minute petrecute pe bicicletă pe zi pot creşte durata de viaţă cu până la 7 ani. Proiectul va merge la dezbateri în plenul Senatului, prima cameră sesizată.

Pe de altă parte, Comisia de Muncă a Senatului a avizat ordonanța de urgență adoptată de Guvern în septembrie ce prevede: şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Plata se va face în două tranşe: 50% la data instalării şi diferența la 12 luni de la angajare. Finanțarea măsurii se va face din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice din bugetul asigurărilor de şomaj. Persoanele care se vor muta împreună cu familia vor primi 15.500 de lei.