Confidenţialitate

Andrius Kubilius: Republica Moldova ar putea deveni parte a Uniunii Europene înainte de 2029 | AUDIO

Republica Moldova ar putea deveni parte a Uniunii Europene înainte de 2029 – posibil alături de Ucraina și Georgia. Acesta este mesajul optimist, de încurajare, transmis în cadrul Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic – for reunit în premieră la Chișinău, unde se află 100 de oficiali din toată Europa. Co-președintele Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei – cu un discurs transmis de Teleradio Moldova.

Andrius Kubilius: Pregătiți-vă pentru acest exercițiu democratic

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a avea integrare trebuie să creăm integrare astfel încât parteneriatul estic – Moldova și Ucraina, sper și Georgia să devină membri ai Uniunii Europene înainte de 2029 și să participe la alegeri europarlamentare atunci. Deci, pregătiți-vă pentru acest exercițiu democratic”, a spus Andrius Kubilius.

Maia Sandu: Vrem să fim parte a Uniunii Europene. Vrem să fim parte a lumii libere. Vrem să supraviețuim ca democrație. Vrem să trăim în pace

„Avem o societate civilă puternică și suntem chiar înaintea unor țări europene în ceea ce privește libertatea presei. Vrem să fim parte a Uniunii Europene. Vrem să fim parte a lumii libere. Vrem să supraviețuim ca democrație. Vrem să trăim în pace. Suntem azi aici pentru că împărtășim aceleași valori esențiale: respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, solidaritate și ajutor reciproc”, a spus Maia Sandu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Volodimir Zelenski: Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp

Această sesiune ținută în premieră la Chișinău și declarațiile oficialilor vin în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară, într-un interviu, că Rusia intenționa să preia controlul asupra aeroportului din Chișinău pentru a deschide un nou front cu Ucraina. Într-un interviu acordat cotidianului italian „La Repubblica”, președintele Ucrainei reia ideea că planul Rusiei este de a schimba conducerea pro-occidentală a Republicii Moldova. Un plan dezvăuit de serviciile de informații ucrainene care au transmis datele către Chișinău.

În opinia lui Volodimir Zelenski, Moscova ar fi interesată să aibă sub control aeroportul din Chișinău, fapt care ar ușura transportul de soldați și echipamente militare pentru a deschide un nou front cu Ucraina din Transnistria.

Adică din regiunea separatistă a Republicii Moldova, unde staționează de 30 de ani între 1000 și 2000 de militari ruși și unde există o conducere auto-proclamată, fidelă Moscovei și dependentă de Rusia. Despre aceste trupe, Federația Rusă susține că sunt trupe de menținere a păcii în urma războiului de pe Nistru.

În interviul pentru „La Repubblica”, Volodimir Zelenski a explicat: „Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul? (…) Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a fost întrebat cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul. A precizat că preşedinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulţumit pentru informaţii.

„Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a dat asigurări Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România a suspendat activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință la București. Motivul: Centrul rus este organ de propagandă al Kremlinului | AUDIO