Confidenţialitate

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu: Voi merge la CEDO / Pe măsură ce tatăl meu nu se lăsa reeducat era bătut din ce în ce mai dur | INTERVIU

Fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce Justiția din România i-a achitat definitiv pe torţionarii tatălui său. Foștii agenți de Securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia este definitivă. Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa FM, Andrei Ursu face acuzații grave la adresa completului de judecată. El spune că judecătorii au avut o atitudine ostilă pe tot parcursul procesului. Miza procesului – mai spune Andrei Ursu, în dialogul cu Liliana Nicolae – nu este doar Cazul Ursu, ci capacitatea justiţiei române de a înţelege şi condamna abuzurile dictaturii ceauşiste.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae: V-aș întreba mai întâi dacă este o surpriză decizia de azi și care a fost primul gând când ați aflat această decizie?

Andrei Ursu: „Din păcate, nu a fost o supriză. Știți, speranța moare ultima. Mă gândeam că poate, poate există cât de cât o doză de curaj și un fel de epifanie în acest complet de judecată care să-și dea seama de magnitudinea probatoriului, cât de covârșitoare sunt probele, cât de important este să se înțeleagă criminalitatea regimului comunist în anii 70-80. Pe de altă parte, nu am fost complet surprins din cauza atitudinii foarte ostile pe care a manifestat-o acest complet de judecată pentru noi, pentru avocații noștri, pentru martori”.

Liliana Nicolae: Cum s-a manifestat această atitudine ostilă a completului de judecată?

Andrei Ursu: „În primul rând, nu o lăsa pe avocata noastră pur și simplu să pledeze. O întrerupea încă de la început. Abia deschidera gura și spunea mai repede, mai pe scurt, treceți la obiect. Foarte agasată și de fapt chiar amenințătoare față de martori – îi întrerupea. Avea oameni care au suferit – Radu Filipescu, Petre Mihai Băcanu, Mariana Gherghina Beșciu – un om extraordinar de curajos în 78, a fost prinsă în 81 și a fost bătută sălbatic, a pierut o sarcină. Spunea prin ce a trecut și totuși judecătoarea nu numai că nu-i arăta o urmă de empatie, ci efectiv era agasată că dura prea mult ți o grăbea”.

Liliana Nicolae: Există o explicație? Aveți dumneavoastră o explicație la această atitudine?

Andrei Ursu: „Explicația pe care o am… doar datorită atitudinii pe care am văzut-o este că pur și simplu au fost fie într-o relație de conivență, afiliați într-o formă sau alta cu fosta securitate și știu foarte mulți ofițeri de securitate au rămas în sistemul de justiție. Deci a existat o mare infiltrare a fostelor organe de securitate în justiție, în dispozițiile de forță au rămas toți din SRI, Doi și un Sfert, în alte instituții ale serviciilor secrete să spunem”.

Andrei Ursu: „De fiecare dată spunea că e bătut de securitate” / „Un gardian spunea că a fost nucă tare Gheorghe Ursu”

Liliana Nicolae: Din mărturiile din proces, ce au spus martorii dumneavoastră despre felul în care s-a purtat… pur și simplu să-mi descrieți ce spuneau ei despre felul în care s-au purtat cei doi foști ofițeri ai securității cu tatăl dumneavoastră când se afla în închisoare?

Andrei Ursu:Martorii spun așa: tatăl meu a stat în trei camere succesive. În prima cameră, martorii de acolo spun că a început să fie bătut din prima zi, dar mai ușurel și cu amenințări. Și venea roșu la palme, la tălpi, eventual cu puțin sânge pe față. Pe măsură ce nu se lăsa reeducat era bătut din ce în ce mai dur. A început să fie bătut la cap, la abdomen și, mai ales la abdomen, venea ținându-se de burtă. De fiecare dată spunea că e bătut de securitate. Bătăile, din cauză că el nu se lăsa convins să declare ce cereau anchetatorii… un gardian spunea că a fost nucă tare Gheorghe Ursu.

Nu le-a spus nimic, nu le-a dat nimic, nu a dat pe nimeni în gât. Și astea erau expresiile gardienilor care știau exact ce se întampla și în celule și la anchetă. Gadienii spuneau că era bătut din ce în ce mai dur. De dimineață, pe data de 15 noiembrie a fost adus seara pentru că nu se mai putea ține pe picioare, de acolo i s-a tras moartea. Există mărturiile medicilor de la Jilava, unde a fost dus abia după o zi jumate, care medici spun exact același lucru că bătăile i-au fost fatale. Spargerea intestinului subțire care a dus la septicemie a avut loc pe 15 noiembrie, cu 36 de ore înainte de moarte și au fost rezultatul unor loviri repetate cu corpuri dure în zona ombicală, cu spițul în burtă până i s-a spart intestinul subțire”.

Liliana Nicolae: Spuneți-mi vă rog ce urmează.

Andrei Ursu: „Recent am studiat posibilitatea de a merge la CEDO cu o plângere pentru încălcarea drepturilor la apărare, cu încălcarea drepturilor noastre ca victime, ca părți civile. Și nu e vorba de a câștiga o sumă de bani – asta am zis spus de la început, că nu pentru asta mergem. Dacă mergem acolo este ca să forțăm, ca să spun așa, mâna justiției române să redeschidă cauza”.

Istoricul Daniel Șandru, directorul Institutului: „Disculparea torționarilor securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist”

Tristețe, stupoare și revoltă – este reacția Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc în legătură cu achitarea definitivă a torționarilor disidentului Gheorgeh Ursu. „Achitarea contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România”– se arată într-un comunicat al IICCMER.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului este revoltată de decizia Instanței. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății – se arată într-un comunicat de presă.

Istoricul Daniel Șandru, directorul Institutului: „Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Practic, disculparea torționarilor securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și, cel mai important cred eu, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Institutul amintește că a pus la dispoziția Justiției material probator solid

Dar – ceea ce a prevalat – au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune.

Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş sunt cei doi foști ofițeri de Securitate acuzați că ar fi responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985, după ce l-au torturat în detenţie, în mod sistematic, până la moarte – potrivit mărturiilor aflate la dosar.

O reacție vine și din partea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a scris pe Facebook – cităm –pot spune că pentru mine e o zi tristă! Mi-aș fi dorit, ca simplu cetățean să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale.

Inginerul Gheorghe Ursu s-a opus felului în care regimul comunist reconstruia Bucureştiul devastat după cutremurul din martie 1977

El a făcut cunoscut acest lucru la Europa Liberă, fapt pentru care a fost arestat de Securitate pe 21 septembrie 1985, sub acuzatia că acasa i-au fost gasiti 17 dolari. În urma bătăilor primite în închisoare, a murit la 17 noiembrie 1985.

Sursa foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Verdict final în cazul disidentului Gheorghe Ursu. Inculpații Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au fost achitați definitiv