Confidenţialitate

Anchete în mai multe țări după scandalul ”Documentele Panama”

Autoritățile din mai multe state ale lumii au declanșat anchete interne după dezvăluirile din scandalul denumit “Documentele Panama”.

Operațiunea jurnalistică dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală, în care sunt implicați lideri ai lumii, afaceriști, celebrități și sportivi care și-ar fi ascuns averile.

Procuraturile din Franța, Spania și Olanda anunţă că fac cercetări, iar peste Ocean autorităţile americane studiază, deocamdată, informaţiile apărute în scandaloasa afacere.

 

Islanda este în plină criză politică după ce documentele Panama au arătat că însuși premierul țării și-a ascuns averea în conturi off-shore. Parlamentarii de opoziţie i-au cerut demisia lui David Gunnlaugson şi au înaintat o moţiune de cenzură, care va fi votată peste două zile.

Peste 4.000 de islandezi au ieșit pe străzile din capitala Reykjavik și au manifestat împotriva premierului.

https://www.youtube.com/watch?v=_6OfhgkUnZA

Cele peste 11 milioane de documente de la Casa de Avocatură Mossak Fonsecca au dus și la deschiderea unor  anchete.

În Franța, justiția face cercetări pentru clarificarea unor fraude fiscale grave comise de rezidenți francezi. Cotidianul Le Monde scrie că apropiați ai liderului Frontului Național, Marine Le Pen, ar fi înființat un sistem off-shore complex pentru a scoate bani din Franța.

În scandalul documentelor Panama ar fi implicat și fostul ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac. Politicianul a fost parodiat astăzi într-o emisiune la postul de radio Europe1.

Și în Spania, justiția și fiscul au deschis anchete după ce nume nume precum Leo Messi, Pilar de Borbon, sora fostului rege Juan Carlos, și regizorul Pedro Almodovar sunt implicați în acest scandal.

Și fiscul olandez promite să se intereseze de posibile cazuri de evaziune fiscală. La rândul ei, Australia a lansat deja investigații asupra a 800 de clienți ai casei de avocatură Mossack Fonseca.

Probleme ar exista și în Germania, dar deocamdată nu au fost anunțate anchete. Aproape 30 de bănci, între care Deutsche Bank și Commerzbank, ar fi recurs la serviciile cabinetului Mossack Fonsecca.

Iar cei aproape 400 de jurnaliști care au investigat documentele Panama anunță că vor publica noi dezvăluiri.