Confidenţialitate

Anchetă jurnalistică: Având sprijinul serviciilor daneze de informaţii, americanii au spionat lideri europeni

Statele Unite ale Americii au spionat, cu sprijinul serviciilor daneze de informaţii, responsabili politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014.

Postul danez de televiziune Danmarks Radio a dezvăluit că Agenţia Naţională de Securitate a SUA s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii ale statului din nordul Bătrânului Continent pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa, relatează Agerpres, citând AFP.

Ancheta jurnalistică a fost desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Trine Bramsen, ministrul danez al Apărării numit în funcţie în iunie 2019, a fost informată despre caz în august 2020, potrivit DR.

Chestionat de AFP, Ministerul danez al Apărării nu a reacţionat, dar Trine Bransen a declarat pentru DR că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de Externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul Opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR.

NSA a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe Internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie, potrivit DR.

Spionajul NSA a fost semnalat într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operaţiunea Dunhammer” şi prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

DR a declarat că informaţiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE şi a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană din 2012 până în 2015.