Confidenţialitate

Anchetă epidemiologică în Prahova, după ce 3 persoane au ajuns la spital, bolnave de botulism

Cele trei persoane au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. În stare mai gravă, internată la terapie intensivă, este o femeie în vârstă de 40 de ani.

Medicii le-au administrat celor 3 pacienți ser botulinic, iar starea lor este stabilă. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Prahova, cele 3 persoane au mâncat pește cumpărat de la un magazin din Câmpina. Peștele ar fi avut termenul de valabilitate expirat de mai bine de o lună.

Inspectorii au recoltat probe și așteaptă acum rezultatul analizelor. Ei fac verificări și la un depozit din București, de unde s-a aprovizionat magazinul din Câmpina.

Botulismul este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie ce se dezvoltă în lipsa oxigenului. Toxina este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute. Persoanele intoxicate au vederea încețoșată și prezintă stare de oboseală, dificultăți în vorbire și slăbiciune a mușchilor. Boala poate duce la paralizie și chiar deces, de aceea trebuie administrat cât mai repede antidotul, adică serul botulinic.