Confidenţialitate

Anchetă a Ministerului Sănătăţii la spitalele din Băicoi şi Ploieşti

Ministerul Sănătății a deschis o anchetă la Spitalul Orășenesc Băicoi, după ce în presă au apărut imagini cu un medic care de la camera de gardă a refuzat internarea unui pacient.

În plus, medicul a avut un comportament nepotrivit în timpul consultației și a rupt mai multe documente medicale ale pacientului.

Toată scena a fost filmată de rudele bolnavului și a fost postată pe internet.

Ministerul a trimis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova să verifice situația și la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploiești, pentru că medicii de acolo ar fi trimis-o pe pacientă la Spitalul Orășenesc Băicoi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor imagini filmate cu camera ascunsă care au apărut în spaţiul public, o persoană s-a prezentat, în ziua de Bobotează, la camera de gardă a Spitalului Băicoi, spunându-i medicului că a venit cu o pacientă adusă cu ambulanţa de la Spitalul Judeţean Ploieşti, unde nu a putut fi internată din lipsă de locuri.

Medicul Marta Coman a refuzat să interneze bolnava. „Doamnă, ştiţi care e chestia? Io ies din gardă mâine la ora 08,00. Dacă mai îmi vin 20 ca dumneavoastră… (…) Şi aţi venit şi vă trimit acasă. (…) Doamnă, internările nu se fac de la Ploieşti la Băicoi. Aicea eu hotărăsc dacă internez sau nu, nu Ploieştiul peste mine, cum nici eu nu hotărăsc peste ei. (…) Doamnă, de pe data de 2 tot vă plimbaţi. (…) Ce aveţi astăzi, de Bobotează, să vreţi să internaţi? (…) Da’ de ce aş interna-o eu acuma dacă dumneavoastră de pe data de 2 tot staţi pe drum cu ea?”, i-a spus medicul persoanei care însoţea bolnava.

În aceste condiţii, aparţinătoarea i-a cerut medicului să scrie în fişă că nu doreşte să facă internarea şi să pună parafa pe fişă, însă cadrul medical a refuzat.

„Nu, nu vreau io. (…) Dar de ce să scriu? V-au scris destul la Ploieşti. (…) Nu vă scriu, nu îmi merge pixul. (…) Nu vreau, doamnă, să îmi asum nimic din momentul în care Spitalul Judeţean Ploieşti şi-a asumat că nu o primeşte. SJU nu a vrut să o interneze pentru că nu e de internat”, a spus medicul.

În momentul în care aparţinătoarea i-a cerut cadrului medical să se prezinte, Marta Coman nu a răspuns şi, vizibil nervoasă, a rupt fişa pacientei.

„Sunteţi nesimţită. (…) Aduceţi-o aci să o internez, vă rog foarte mult să o aduceţi să o internez. Dă-o dracu de treabă, chiar sunteţi în ultimul hal. Aveţi probleme cu capu’ dacă dumneavoastră tot insistaţi. (…) Dumneavoastră vă bateţi joc de mine”, a mai afirmat medicul.