Confidenţialitate

Analiză Reuters: Oamenii din sudul Europei cumpără din ce în ce mai multe aparate de aer condiționat din cauza caniculei | AUDIO

Goana după ventilatoare și aparate de aer condiționat: pentru că nu se întrevede un sfârşit al caniculei în ţările din sudul Europei, oamenii s-au grăbit să cumpere aparate care să îi răcorească în locuințe. Și asta chiar dacă mulți se tem de cât vor ajunge facturile la curent. O analiză Reuters rezumată de Iorgu Ianuși.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un lanț Italian de magazine – cu peste 500 de centre comerciale în peninsulă, a anunțat că vânzările de aparate de aer condiţionat s-au dublat în săptămâna 17-21 iulie, comparativ cu aceeaşi săptămână a anului trecut.

Unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine universale din Spania a informat că până la jumătatea lunii iulie vânduse cu 15% mai multe aparate de aer condiţionat decât în primele opt luni ale anului trecut.

„Am cumpărat un aparat de aer condiţionat portabil săptămâna trecută pentru că familia mea era disperată”, a spus Angela Lonardo, în timp ce vizita un magazin de la periferia Madridului. După ce a cheltuit 320 de euro pentru un aparat de aer condiţionat în living, Angela căuta un al doilea aparat pe care să îl pună în dormitor.

Anul trecut, creşterea preţurilor la electricitate părea că i-a descurajat pe oameni să investească în aparate fixe de aer condiţionat însă valurile succesive de căldură din vara acestui an i-a făcut pe mulți să ia în considerare instalarea unor astfel de aparate, arată o asociație care apără drepturile consumatorilor din Spania.

Mulţi europeni optează pentru ventilatoare care sunt mai uşor de instalat. De exemplu, un ventilator de tavan cu un preţ de aproape 140 de euro se numără printre primele zece cele mai vândute aparate electrocasnice pe un site din Spania.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Managerul SABIF Alis Grasu, despre următoarele cele mai călduroase zile din această vară: SABIF va lua măsuri speciale | AUDIO