Confidenţialitate

Analiză Bloomberg: Creșterea economică nu se simte și în traiul oamenilor

O analiză Bloomberg despre situația economică a României concluzionează că,  în ciuda unei creşteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public şi al reducerii taxelor, avuţia statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ acelaşi nivel de acum cinci ani.

Cu alte cuvinte, creșterea economică nu se simte și în traiul oamenilor.

Unii au dat banii câștigați în plus pe lucruri esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine. Alţii se răsfaţă cumpărând vacanţe, mașini şi televizoare.

Numai o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung precum apartamente.

Un analist de la una dintre cele mai importante bănci din România e îngrijorat. El observă că oamenii se comportă ca şi cum generozitatea Guvernului se va menţine pe termen nedefinit.

„Cetăţenii nu au acumulat bunăstare în ultimii ani – ei au acumulat datorii pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi oameni nici măcar nu au aşteptat să vadă în ce măsură promisiunile se vor materializa şi au consumat tot mai mult acumulând, totodată, datorii, La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, afirmă acest analist, citat de Bloomberg.

În decembrie, inflaţia a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani.

Pe de altă parte, BNR a început deja să majoreze dobânzile, care erau la un nivel minim record din 2015.

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în ultimul an, cu 5,85%.