Confidenţialitate

Ana Maria Nedelcu nu va fi extrădată în Canada. Decizia instanței e definitivă

Ana Maria Nedelcu nu va fi extrădată în Canada, a decis definitiv Instanța Supremă.

Solicitarea fusese făcută de autoritățile judiciare canadiene, care vor să o cerceteze pe Ana Maria Nedelcu pentru că şi-ar fi răpit copilul şi ar fi fugit cu el în România.

Mai exact, nu ar fi avut acordul tatălui, de origine dominicană, să plece cu copilul în România.

Anterior deciziei, Ana Maria Nedelcu a declarat că i-a cerut ajutorul inclusiv premierului Dacian Cioloș, care urmează să plece într-o vizită oficială în Canada.

”Am depus un memoriu la primul ministru, pentru că am aflat că acesta merge într-o vizită oficială în Canada luna aceasta. Pe această cale i-am solicitat sprijinul, atât pentru mine, cât și pentru copilul meu, care și el este în pericol de a fi returnat într-o viață de abuz în Canada.”, a spus Ana Maria Nedelcu.

 

Femeia a mai spus că nu-și dorește altceva ”decât să fiu lângă copiii mei. Să am grijă de ei, atât.”

Pe 24 mai, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis că Ana Maria Nedelcu trebuie să fie extrădată pentru că nu a respectat o decizie judecătorească. Marți, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia Anei Maria Nedelcu, dar şi contestația Parchetului Curţii de Apel Bucureşti şi a respins cererea de extrădare.

Practic, procurorul de ședință a declarat la Instanța Supremă că decizia Curții de Apel prin care s-a admis extrădarea este ilegală, pentru că s-a formulat o cerere de urmărire penală a româncei, pentru acuzația de răpire a unui copil din custodie.

“Nu este întrunită cerinţa ca pedeapa să fie de cel puţin un an de închisoare, pedepasa maximă la noi fiind de trei luni. În legislaţia canadiană, infracţiunea de răpire este diferită de lipsirea de libertate. Judecătorul canadian a cerut extrădarea pentru o singură fapta, judecătorul român a admis extrădarea pentru două fapte”, a spus în instanță procurorul de şedinţă, citat de News.ro.

Ana Maria Nedelcu le-a spus judecătorilor de la Instanța Supremă că atunci când a plecat din Canada, copilul era legal în posesia ei și nu a făcut nimic altceva decât să-l ocrotească pe copil.

 

“Nu mi s-a adus la cunoştinţă că sunt proceduri penale împotriva mea în Canada decât atunci când am fost arestată. Canada ştia unde sunt. Mă putea cita şi puteam să mă apăr. Sunt optimistă. Nu se întrunesc condiţiile de extrădare.” a spus în instanță femeia.

 

Cât despre tatăl copilului, Ana Maria Nedelcu a susținut că acesta nu a sunat-o niciodată și nu a trimis minorului nicio felicitare de ziua lui.

 

Cum a izbucnit scandalul

Autoritățile judiciare din Canada o acuză pe Ana Maria Nedelcu că, în luna mai 2014, a plecat din Canada în România, împreună cu copilul său minor, fără acordul tatălui, “răpindu-l, prin încălcarea ordinului de custodie emis de către o instanţă judiciară canadiană”.

 

Ana Maria Nedelcu afirmă că, în 2001, a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2007 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană. Împreună au un băiat care s-a născut în 2009.

Potrivit româncei, aceștia s-au despărţit înainte de a-l naşte pe băiat, pentru că tatăl nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea.

Bărbatul a dat-o în judecată pe Ana Maria Nedelcu în 2010, cerând obţinerea tutelei copilului.

În 2013, Ana Maria Nedelcu declară că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel a decis să se mute din Montreal.

Ulterior, tatăl copilului a obţinut în instanţă tutela comună.

În 2014, Ana Maria Nedelcu a decis să plece în România, după ce copilul i-ar fi povestit că a fost lovit de tatăl lui de mai multe ori.