Americanii sunt chemaţi la urne, după doi ani de la victoria lui Donald Trump

Statele Unite organizează astăzi alegeri parlamentare şi regionale – un scrutin considerat un test pentru republicanul Donald Trump.

Sunt în joc 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat, precum şi posturile de guvernatori din aproape treizeci de state, din Florida până în Alaska.

Americanii sunt chemaţi la urne, după doi ani de la victoria lui Donald Trump.

Aflat la jumătatea mandatului, preşedintele are, potrivit sondajelor, o popularitate de aproximativ 40%. Liderul de la Casa Albă s-a implicat activ în campania electorală în speranţa că Partidul Republican va putea menţine majoritatea în Congres.

În scrutin vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, vor avea loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Sondajele arată că Partidul Democrat are şanse reale de a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii ar putea menţine controlul asupra Senatului.

Așadar, la doi ani după seara de 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democraţii speră să-şi ia o revanşă politică, cel puţin parţială, înainte de 2020, anul viitoarelor alegeri prezidenţiale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS