Confidenţialitate

Americanii admit că ultimul lor atac din Kabul a fost o “greşeală oribilă”

Ministrul american al Apărării a prezentat scuze, vineri, pentru eroarea comisă de forțele SUA la 29 august, cu puţin timp înaintea retragerii din Kabul, în urma căreia au murit 10 civili.

“Ofer cele mai profunde condoleanţe rudelor supravieţuitoare ale celor care au fost ucişi”, a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat. “Vom face tot posibilul să învăţăm din această greşeală oribilă”, a adăugat Lloyd Austin.

“Nicio armată nu lucrează la fel de mult ca a noastră pentru a evita victimele civile. Când avem motive să credem că am luat vieţi nevinovate, investigăm şi, dacă acest lucru este adevărat, îl recunoaştem”, declarase anterior şeful forţelor americane în Afganistan. „Este puţin probabil ca vehiculul şi cei care au murit să fi avut legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic-Khorasan (ISIS-K) sau să reprezinte „o ameninţare directă pentru forţele SUA”, a admis generalul Kenneth McKenzie.

Recent, cotidianul The New York Times a scris că un afgan care lucra pentru un ONG, și care trasporta bidoane cu apă, a fost victima ultimei lovituri a armatei americane în Afganistan, contrazicând versiunea oficială, potrivit căreia ținta a fost o mașină încărcată cu materiale explozivă, ce ar fi fost condusă de un jihadist.

Jurnaliștii au analizat imagini de la camerele de supraveghere şi au făcut interviuri, din care a reieșit că deplasările afganului Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obişnuite.