Amenzi intre 10.000 si 15.000 de lei pentru comerciantii care nu dau bon fiscal

Cum legea abia a intrat în vigoare, în primele două săptămâni, inspectorii ANAF nu vor da sancțiuni. Au mers pentru început, din magazin în magazin, ca să le explice patronilor și angajaților la ce riscuri se expun dacă nu respectă legea.

Inspectorii de la Direcția Antifraudă din cadrul ANAF au făcut turul magazinelor alimentare pentru a le explica patronilor că sunt obligați să dea bon fiscal pentru marfa vândută, dar și să afișeze un anunț prin care clienții sunt informați că au dreptul să refuze plata unui produs, dacă nu primesc bon. Patronii restaurantelor trebuie să afișeze și ei un anunț similar în meniu.

Cine nu dă bon fiscal riscă amenzi între 10 mii și 15 mii de lei, dar și suspendarea activității între o lună și trei luni – au explicat inspectorii. Fiscul va penaliza comercianții și dacă le dau clienților alt document decât bonul fiscal, cum ar fi o notă proformă sau o simplă notă de consum.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Antifraudă, Alexandru Cristea spune că la început, inspectorii vor fi indulgenți, deoarece comercianții nu cunosc deocamdată noile prevederi.

Clienții care păstrează bonurile fiscale pot participa la Loteria bonurilor, organizată pe 13 aprilie. Valoarea totală a premiilor este de 1 milion de lei.