Confidenţialitate

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe după declarațiile unui general privind accesul Rusiei către Transnistria

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău după afirmațiile controversate ale unui general rus.

Acesta a spus că odată cu preluarea controlului în sudul Ucrainei în regiunea Donbas se va crea un coridor către Crimeea și către regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

Ministerul de Externe de la Chișinău menționează că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov și i-a transmis acestuia îngrijorarea față de afirmațiile recente ale unui general rus. Este vorba despre Rustam Minekaev, comandant ajunct al Districtului Militar Central care a anunțat obiectivele Rusiei pentru a doua fază a așa-zisei operațiuni speciale din Ucraina.

Generalul rus a spus că unul dintre obiective este preluarea deplină a controlului în regiunea estică Donbas și în sudul Ucrainei, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar și acces către regiunea separatistă susținută de ruși, Transnistria, din Republica Moldova. Generalul a menționat că în această regiune ar exista fapte de oprimare a populației vorbitoare de limba rusă.

Oficialii de la Chișinău au calificat aceste afirmații ca fiind nefondate și au amintit că Republica Moldova este stat neutru, de aceea i-au cerut ambasadorului rus ca acest principiu să fie respectat de Rusia.

”Ucraina a fost doar începutul”– a reacționat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a menționat că afirmațiile generalului rus arată că Rusia intenționează să invadeze și alte țări.