Ambasadorul rus, convocat la MAE în legătură cu declarațiile privind Strategia Națională de Apărare | AUDIO

Ambasadorul Rusiei în România a fost convocat vineri la Ministerul de Externe, după ce joi a comentat referirile la țara sa din Strategia României de Apărare pentru următorii 4 ani.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe declarase la Moscova că autorii strategiei nu sunt capabili să gândească independent.

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin a stat de vorbă cu secretarul de stat pentru Afaceri Strategice Dan Neculăescu, timp de peste o oră.

Potrvit Ministerului de Externe, diplomatul român i-a transmis ambasadorului Rusiei că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să fie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani.

Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene, adaugă Ministerul de Externe.

În noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020 – 2024, se arată că  Rusia are în continuare un comportament agresiv prin „acţiunile de militarizare a regiunii Mării Negre şi de tip hibrid”, iar România trebuie să intensifice cooperarea cu Statele Unite în zonă.

Purtătoarea de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat, într-o conferință de presă, că că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei.

„Vedem că Bucureștiul a început să plagieze și asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS