Confidenţialitate

Ambasadorul României la Moscova: ”Ca diplomaţi la Bucureşti, ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României”

Ambasadorul României la Moscova reacționează după ce Ambasada Rusiei din România a publicat, vineri, un text pe Facebook prin care se arată deranjată de cei care susțin că Armata Roșie a provocat pagube în România și nu-i privesc pe ruși ca pe ”eliberatori”.

În textul publicat, în română și rusă, Ambasada Rusiei de la București se întreabă ”cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie?”, la finalul unui text în care elogiază faptele realizate de ”ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale”.

”Mda…aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată.

Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu “eliberarea”…Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi…Lăsaţi-o baltă”, a scris, duminică, pe Facebook, ambasadorul Vasile Soare.

Vasile Soare este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă din 16 ianuarie 2014.