Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe al Ungariei. Motivul: disputa privind Ținutul Secuiesc. Reacția vine după ce UDMR, Partidul Civic Maghiar  și Partidul Popular Maghiar  din Transilvania au semnat o rezoluție prin care propun autonomia Ținutului Secuiesc. Numai că premierul Mihai Tudose a respins categoric acest demers. Drept urmare, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul maghiar de Externe.

Între timp, este război al declarațiilor între premier și Consiliul Aleșilor Locali din așa-numitul „Ținut secuiesc”. Antal Arpad, președintele Consiliului Aleșilor Locali, așteaptă scuze de la premier și vrea ca toate cancelariile occidentale să fie înștiințate.

La începutul săptămânii, la Cluj-Napoca, cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR,  Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar au semnat o rezolutie prin care că se doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, care ar trebui să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”. Reuniunea ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

La câteva zile după, premierul Mihai Tudose a spus în termeni duri că nu este de acord cu așa ceva:

Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Antal Arpad care face parte din Consiliul National al  primarilor si consilierilor UDMR îi solicită premierului să-și ceară scuze pentru această declarație, considerand-o ca fiind o provocare revoltătoare împotriva comunității maghiare.

Steagul secuiesc este un simbol regional al unei comunități, interzicerea folosirii acestuia în secolul XXI este ridicola și absurda, este contrară dreptului fundamental la autoexprimare. Declarația lui gravă, jignitoare și amenințătoare nu poate să rămână fără consecințe.

Mai mult, Antal Arpad va trimite declarația lui Mihai Tudose tuturor forurilor internaționale competente, cât și cancelariilor occidentale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS