Ambasadorul Canadei către Klaus Iohannis: „Sunteți liderul de care are nevoie astăzi, România!”

În acest an, Canada împlinește 150  de ani de existență, iar relațiile diplomatice dintre România și Confederația din Nordul Americii au ajuns la 50 de ani.

Cu acest prilej, ambasadorul Canadei în România, Excelența Sa Kevin Hamilton,  a reamintit că în Canada, se află o comunitate de 200.000 de români, cei din țără vor putea călători în Canada fără vize de la 1 decembrie, iar cooperarea militară și economică dintre cele două țări este din ce în ce mai bună.

Militarii canadieni participă cu infrastructura necesară, frecvent, la exerciții organizate în România, iar Canada și Uniunea Europeană au semnat în acest an, după negocieri intense inclusiv cu România, acordul economic CETA.

În luna septembrie, 15 militari români răniți în Afganistan vor reprezenta țara la Jocurile Invictus Games de la Toronto, după ce Canada a invitat România să participe pentru prima dată la această competiție sportivă internațională.

“Suntem (…) mândri că avem o comunitate de peste 200.000 de cetăţeni originari de aici, din România. De la primii coloniști români – agricultori și muncitori din Bucovina care au emigrat în vestul Canadei în anii 1890, contribuind cu abilităţile şi cu etica muncii lor la formarea primelor comunităţi în provinciile noastre din prerie – la sutele de informaticieni români care au ales să se stabilească în Toronto, Vancouver şi Montreal în ultimii ani. Le suntem atât de recunoscători!  Aceşti români, alături de alţi imigranţi din numeroase alte ţări de pe glob au contribuit la formarea naţiunii noastre, de la Atlantic până la Pacific şi Arctic”, a mărturisit joi, Ambasadorul Canadei în România.

Excelența Sa Kevin Hamilton a enumerat domeniile în care au avut loc cele mai importante progrese și l-a lăudat pe președintele Klaus Iohannis, prezent la recepția organizată de Ziua Canadei, spunâdu-i că este liderul de care România are nevoie astăzi.

Canada împlinește în acest an 150 de existență, iar relațiile diplomatice dintre România și Confederația din Nordul Americii au ajuns la 50 de ani.Cu acest prilej, ambasadorul Canadei în România, Excelența Sa Kevin Hamilton, a reamintit că în Canada, se află o comunitate de 200.000 de români, cei din țără vor putea călători în Canada fără vize de la 1 decembrie, iar cooperarea militară și economică între cele două țări este din ce în ce mai bună.Militarii canadieni participă cu infrastructura necesară frecvent, la exerciții organizate în România, iar Canada și Uniunea Europeană au semnat în acest an, după negocieri intense înclusiv cu România, acordul CETA.În luna septembrie, 15 militari români răniți în Afganistan vor reprezenta țara la Jocurile Invictus Games de la Toronto, după ce Canada a invitat România să participe pentru prima dată la această competiție sportivă internațională.“Suntem (…) mândri că avem o comunitate de peste 200000 de cetăţeni originari de aici, din România. De la primii coloniști români – agricultori și muncitori din Bucovina care au emigrat în vestul Canadei în anii 1890, contribuind cu abilităţile şi cu etica muncii lor la formarea primelor comunităţi în provinciile noastre din prerie – la sutele de informaticieni români care au ales să se stabilească în Toronto, Vancouver şi Montreal în ultimii ani. Le suntem atât de recunoscători! Aceşti români, alături de alţi imigranţi din numeroase alte ţări de pe glob au contribuit la formarea naţiunii noastre, de la Atlantic până la Pacific şi Arctic”, a mărturisit joi, Ambasadorul Canadei în România.Excelența Sa Kevin Hamilton a enumerat domeniile în care au avut loc cele mai importante progrese și l-a lăudat pe președintele Klaus Iohannis, aflat la recepția organizată de Ziua Canadei spunâdu-i că este liderul de care România are nevoie astăzi.“Pe parcursul existenţei unei națiuni, vremurile nesigure necesită un anumit tip de lideri. Lideri care demonstrează prin exemplul propriu sprijin pentru domnia legii, angajament în slujba dezvoltării și tărie de caracter. Domnule Președinte, sunteți și ați demonstrat că sunteți liderul de care România are nevoie astăzi. Este un adevărat privilegiu să vă avem astăzi aici în calitate de oaspete de onoare! “La rîndul său, președintele Klaus Iohannis a mulțumit Canadei pentru eliminarea obligativității obținerii vizelor pentru românii care vor să meargă în confederație.

Posted by Ştirile Europa FM on Friday, 30 June 2017

“Pe parcursul existenţei unei națiuni, vremurile nesigure necesită un anumit tip de lideri. Lideri care demonstrează prin exemplul propriu sprijin pentru domnia legii, angajament în slujba dezvoltării și tărie de caracter.  Domnule Președinte, sunteți și ați demonstrat că sunteți liderul de care România are nevoie astăzi. Este un adevărat privilegiu să vă avem astăzi aici în calitate de oaspete de onoare! “

La rîndul său,  președintele Klaus Iohannis a mulțumit Canadei pentru eliminarea obligativității obținerii vizelor pentru românii care vor să meargă în confederație.

„Pentru noi, relaţia transatlantică este vitală şi vom rămâne promotorii fermi ai consolidării sale. România este convinsă că cele două acorduri cuprinzătoare semnate de Canada cu Uniunea Europeană şi statele membre vor contribui semnificativ la dezvoltarea relaţiilor politice şi economice între cele două maluri ale Atlanticului.

Acordul pentru Parteneriat Strategic, aplicat provizoriu din aprilie, şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător, pe scurt CETA, reprezintă două tratate istorice care aduc cooperarea dintre Canada şi statele membre ale Uniunii Europene la un nivel superior de angajament.

CETA va aduce noi oportunităţi în domeniul economic şi va contribui la apropierea cetăţenilor noştri. Încurajez comunitatea de afaceri din Canada să acorde o atenţie sporită României şi oportunităţilor pe care le oferă – o economie solidă şi stabilă, cu o creştere accelerată, cea mai mare din Uniunea Europeană, în 2016, și asta în pofida diverselor sincope politice.

O altă reuşită importantă a acestui an este decizia guvernului canadian de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români.

Salut, o dată în plus, această evoluţie îmbucurătoare, care va potenţa schimburile inter-umane, dar şi relaţiile de afaceri şi valorificarea oportunităţilor oferite de CETA.

Mă bucur să constat că prima fază a procesului a fost parcursă cu succes, astfel că la 1 mai a fost eliminată parţial obligativitatea vizei. Cetăţenii români aşteaptă cu nerăbdare ridicarea completă a vizelor, începând cu 1 decembrie 2017, care, iată, va fi un frumos omagiu de Ziua Naţională a României.

Avem, așadar, toate perspectivele pentru întărirea şi dezvoltarea relaţiei noastre speciale”, a spus șeful statului.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS