Ambasadoarea Romaniei la ONU, criticata pentru declaratii controversate

Ambasadoarea Maria Ciobanu a declarat că romii din România sunt ‘nomazi prin natură’ și că româncele, în ciuda unui nivel ridicat de educație, ‘nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viața politică dură’.

Într-o declarație comună, Amnesty International, Centrul European pentru Drepturile Romilor, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice și Romani Criss se declară îngrijorate de declarațiile discriminatorii făcute de reprezentanții României în cadrul procesului de examinare de către Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale.

Potrivit ONG-urilor semnatare, în timpul sesiunilor de examinare, Ambasadoarea României la ONU, Maria Ciobanu, răspunzând la o întrebare referitoare la politicile de incluziune pentru romi, a declarat că romii din România sunt ‘nomazi prin natură’ și a sugerat că acest fapt ar face deosebit de dificilă incluziunea romilor. În realitate, de generații, marea majoritate a romilor în România nu sunt nomazi. De asemenea, Ambasadoarea României a comentat că româncele, în ciuda unui nivel ridicat de educație, ‘nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viața politică dură’. Ambele afirmații reprezintă prejudecăți, sunt discriminatorii și inacceptabile, se precizează în declarația comună.

Aceste ONG-uri consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile internaționale prescrise de Pactul Internațional pentru drepturi economice, sociale și culturale.

‘Întreaga prestație a delegației României la procesul de examinare apare ca o încercare de a ascunde realitatea și de a împiedica membrii Comitetului ONU să afle în ce măsură sunt respectate drepturile economice, sociale și culturale în România. Considerăm că delegația României a sfidat Comitetul ONU și mandatului acestuia. Romania trimite un semnal îngrijorător comunității internaționale prin faptul că nu își ia în serios datoria de a proteja și a asigura drepturile consacrate în Pact’, se arată în declarația prin care ONG-urile precizează că ‘Din 1994, timp de 20 de ani, România nu a prezentat rapoarte pentru examinare în fața Comitetului ONU, deși avea această obligație la fiecare cinci ani.’