Confidenţialitate

“Atletul albanez”, cea mai veche afacere de familie străină din România – GALERIE FOTO

Atletul albanez este o bragagerie din Slatina, deţinută de familia de albanezi Memish, aflată în centrul orașului, pe strada Dinu Lipatti.

Este vestită pentru braga sa, dar şi pentru halviţă, baclava, îngheţată, rahat şi citronadă, preparate după reţete vechi, transmise din generaţie în generaţie.

Bragageria este considerată cea mai veche afacere de familie străină din România, cu o activitate de peste 300 de ani.

altletul albanez (5)

Afacerea a funcționat fără oprire inclusiv pe vremea regelui, a lui Gheorghiu Dej sau Ceauşescu. Ba mai mult, pe vremea când Ceauseșcu își făcea ucenicia la Slatina, într-o cizmărie de lângă vechiul local, acesta mai făcea un ciubuc la bragagerie, scrie drumliber.ro.

altletul albanez (4)

Numele de “Atletul Albanez” datează din 1912, când a staționat în Slatina un mare circ turcesc. Una dintre atracțiile circului o reprezentau luptele dintre culturiștii pehlivani, lupte în care combatanții erau unși și era cu atât mai grea înfruntarea, ei fiind alunecoși.

altletul albanez (2)

Șeful lor a lansat o provocare: cine are putere să-l pună la pământ pe cel mai puternic luptător pehlivanez din trupă, primește o sumă de bani și aur.

Viteazul a fost Sabit Memish, unul dintre patronii localului. Nu a dorit să păstreze câştigul, aşa că l-a donat orașului. Drept mulțumire, primăria o botezat firma “Atletul albanez”.

altletul albanez (3)

Actualmente, bragageria este condusă de Hashim Memish, în vârstă de 77 de ani, care în 2008, a primit titlul de cetățean de onoare al Slatinei.

altletul albanez (6)

De-a lungul timpului, mai multe personalităţi au trecut pragul bragageriei, printre care Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Nicu Constantin, Doina Badea, Dan Puric, Charles de Gaulle, Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Hagi sau James Rosapepe.

altletul albanez (1)