Confidenţialitate

Alina Bârgăoanu, expert în combaterea dezinformării, explică de unde vine neîncrederea românilor în vaccinul anti-COVID | VIDEO

Alina Bârgăoanu, expert în analiza și combaterea dezinformării, vorbește la Piața Victoriei, alături de Tudor Mușat, despre cum ar putea crește încrederea românilor în campania de vaccinare anti-COVID.

În acest moment ne aflăm într-un moment de vârf al neîncrederii față de vaccinarea anti-COVID, spune Alina Bârgăoanu, profesor universitar și decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice:

„Este vorba de un vârf al problemelor de credibilitate, campania de vaccinare a fost confruntată cu probleme amestecate. Pe acest fond de suspiciune, există actori care au instrumentalizat toate aceste preocupări legitime. Acum este un vârf, din acest motiv eu cred că fiecare, în poziția noastră de responsabilitate publică, trebuie să fim atenți să punem problemele pe categorii, să nu amestecă preocupările. Pe acest subiect complex, primul reflex de responsabilitate este să tratăm problemele separat.”

În plus, sarcina autorităților în acest moment este de a reda încrederea în campania de vaccinare, iar acest lucru trebuie făcut prin abordări raționale ale diverselor probleme, susține expertul în analiza și combaterea dezinformării:

„După părerea mea, pentru România este foarte bine că se află în acest context european, faptul că avem aceste decizii ale unor state mari în față, faptul că aceste decizii sunt comunicate și cred că ceea ce trebuie să comunice foarte transparent autoritățile este mesajul la calm, la liniștire, la abordări raționale. E foarte importantă senzația de credibilitate pe care reușesc să îl transmită autoritățile.”

Vaccinarea, indiferent de motivul pentru care se face, va fi întotdeauna controversată. Mai ales acum când interesele sunt diverse, este normal să nască reacții diverse din partea societății, iar experții se așteptau ca bătălia pentru impunerea unor vaccinuri să fie una dură, mai spune decanul SNSPA:

„De la bun început, vaccinarea a intrat într-un adevărat război, se și folosește termenul de războiul vaccinurilor și, cu siguranță, în subiectul acesta, pe plan global se intersectează foarte multe interese. Fiecare actor geopolitic important și-a creat propriul vaccin și noi, ca experți, am fi fost naivi să credem că nu va urma o uriașă bătălie pentru a-ți impune propriul vaccin. Această bătălie cred că se desfășoară și la nivelul marilor producători, cred că asistăm la confruntări comerciale, politice, geopolitice și de prestigiu. De la bun început, cursa pentru un vaccin a definit lupta împotriva pandemiei.”

În plus, țara noastră a fost marcată de o lipsă a încrederii în vaccinare de dinainte de pandemia COVID-19, a mai adăugat profesorul Alina Bârgăoanu, la Piața Victoriei:

„Dacă România are o problemă, este cu această încredere generală în vaccinuri. Eu cred că am intrat cu această problemă în pandemie. Eu aș fi foarte atentă la această graniță, care are de a face cu războaiele comerciale, geopolitice și cu interesele de sănătate publică, interese de care sunt responsabile autoritățile din România.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: