Algeria: Soarta unor ostatici rămâne incertă

Autoritățile din statul african au confirmat eliberarea a 573 de muncitori algerieni și a 132 de străini.

Este ce-a de-a patra zi a crizei ostaticilor din statul vest-african. Despre soarta unora dintre muncitorii complexului In Amenas nu se cunoșteau amănunte nici astăzi.

Dimineață, răpitorii islamiști – încercuiți fiind de trupele algeriene – susțineau că mai dețin 8 ostatici. Ar fi 3 belgieni, 3 americani, un japonez și un britanic.

Incertitudinea care încă planează îngrijorează cancelariile lumii.

Militarii algerieni au anunțat că au descoperit 15 cadavre carbonizate în incinta respectivă. Autoritățile din statul african au confirmat anterior eliberarea a 573 de muncitori algerieni și a 132 de străini.

Unii dintre aceștia au povestit jurnaliștilor calvarul prin care au trecut și au ținut să le mulțumească celor care i-au eliberat.

Decese s-ar fi înregistrat atât în rândul răpitorilor, cât și al celor sechestrați.

Joi, islamiști înarmați au păstruns în complexul energetic situat într-o zonă deșertică de la granița Algeriei cu Libia.

Unii dintre muncitori au reușit să stea ascunși și au contactat ambadasele țărilor lor.

Teroriștii cereau Franței să își retragă avioanele militare și trupele din Mali, stat vecin unde armata se luptă cu rebeli islamiști, afiliați Al Qaida, care încearcă să răstoarne regimul.

Forțate de criza ostaticilor din Algeria, capitalele Uniunii Europene s-au declarat solidare Parisului și au anunțat că vor trimite o misiune comună în Mali care să pregătească trupele armate.

Statele Unite ale Americii au anunțat, de asemenea, că vor lupta cu teroriștii, indiferent unde aceștia s-ar afla.