Confidenţialitate

Alexei Navalnîi, înmormântat într-un cimitir de lângă Moscova: „Nu te vom uita!”. Kremlinul transmite că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi | VIDEO

Aleksei Navalnîi este înmormântat vineri, 1 martie, într-un cimitir de lângă Moscova. Potrivit Sky News, polițiști antirevoltă au fost plasați în apropierea bisericii din Moscova, după ce ieri acolo au fost montate bariere. Kremlinul reacționează și transmite că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

UPDATE 16:00. Văduva lui Navalnîi a publicat pe platforma X un mesaj de adio

Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pe parcursul ultimilor trei ani de fericire. Pentru iubire, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine.

Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să te fac acolo sus să te bucuri pentru mine și să fii mândru de mine. Nu știu dacă voi reuși sau nu, dar voi încerca.

Ne vom întâlni cu siguranță într-o zi. Am atât de multe povești nespuse pentru tine și am atât de multe cântece salvate pentru tine pe telefon, cântece stupide și amuzante, în general, ca să fiu sinceră, cântece groaznice, dar sunt despre noi, și chiar am vrut să te las să le asculți. Și chiar am vrut să te văd cum le asculți, cum râzi și apoi cum mă îmbrățișezi.

Te iubesc pentru totdeauna. Odihnește-te în pace.

 

UPDATE 15:52. Sicriul lui Navalnîi, coborât în pământ. Pe fundal s-a putut auzi cântecul „My way” al lui Frank Sinatra

Ceremonia de înhumare a lui Navalnîi a început. Pe fundal, se aude cântecul „My way” al lui Frank Sinatra.

După ce sicriul lui Navalnîi a fost coborât în pământ, a fost difuzată melodia din „Terminator 2”, potrivit BBC.

„[Navalnîi] credea că Terminator 2 era cel mai bun film din întreaga lume”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Kira Yarmish.

UPDATE 14:25. Sicriul lui Alexei Navalnîi este adus la cimitirul Borisov

Dricul care transportă sicriul lui Alexei Navalnîi a ajuns la cimitirul Borisov

UPDATE 14:21. „Mulțumim, Alexei!”

În timp ce clopotele bisericii bat, sicriul lui Alexei Navalnîi este scos din biserică și plasat înapoi pe dric.

Mulțimea adunată strigă numele opozantului rus: „Navalnîi!”, „Navalnîi!” și strigă: „Mulțumim, Alexei!”

Oamenii au aruncat trandafiri și garoafe pe drum, plângând: „Nu te vom uita!”

UPDATE 14:10. Slujba de înmormântare a opozantului rus, în curs de desfășurare la Moscova

Ruslan Șaveddinov, un aliat al lui Alexei Navalnîi, a declarat că slujba de înmormântare a regretatului politician rus de opoziție este în curs de desfășurare la Moscova.

Anatoli Navalnîi și Lyudmila Navalnaya, părinții lui Alexei Navalnîi, au fost fotografiați mergând vineri la Biserica Icoanei Maicii Domnului pentru slujba de înmormântare.

UPDATE 13:20. Ambasadori occidentali au ajuns la biserica unde va avea loc slujba de înmormântare

Diplomați străini, printre care ambasadorii german, francez și american, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi.

Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy și Lynne Tracy au fost fotografiați lângă biserică, îmbrăcați în negru și purtând trandafiri roșii.

UPDATE 13:16. Trupul lui Alexei Navalnîi se află la Biserica Icoanei Maicii Domnului

Mașina funerară care transportă sicriul lui Alexei Navalnîi a ajuns în fața bisericii din sud-estul Moscovei, unde va avea loc slujba de înmormântare a acestuia, anunță echipa sa.

UPDATE. 13:12. Orice fel de adunări neautorizate în sprijinul regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi vor încălca legea, spune Kremlinul

Kremlinul a declarat că orice fel de adunări neautorizate în sprijinul regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalny, care urmează să fie înmormântat vineri la Moscova, vor încălca legea, relatează Reuters.

Într-o convorbire telefonică cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă vreo evaluare a lui Navalnîi ca figură politică și a spus că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Știre inițială

Aproximativ 1000 de oameni stau la coadă în fața Bisericii Icoanei Maicii Domnului unde este programată să aibă loc slujba de înmormântare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, potrivit estimărilor jurnaliștilor de la publicația Meduza. S-au montat garduri metalice în apropierea bisericii, iar în zonă se află polițiști care i-au legitimat pe cei prezenți. Aliații săi au început o transmisiune în direct de la fața locului. Internetul în zona bisericii funcționează cu întreruperi.

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse a declarat că „Kremlinul nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi în ziua înmormântării sale”, relatează BBC.

Familia opozantului rus ar fi vrut ca funeraliile să aibă loc ieri, odată cu discursul lui Vladimir Putin, însă toate firmele de pompe funebre au refuzat să organizeze înmormântarea în această zi.

Funeraliile vor avea loc la Cimitirul Borisov, din sudul capitalei ruse.

Să amintim, liderul opoziției Aleksei Navalnîi a murit în condiții suspecte într-un penitenciar din regiunea arctică. În certificatul său scrie că a decedat din cauze naturale. Pe de altă parte, văduva lui susține că ar fi fost asasinat la ordinul lui Vladimir Putin.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Înmormântarea liderului opoziției din Rusia – Aleksei Navalnîi. Peste 25.000 de persoane aşteaptă transmisiunea slujbei anunțate de aliații săi | VIDEO