Confidenţialitate

Alexandru Tomescu, La Radio: “Dacă stăm să ne gândim, vioara e o jucărie. Uneori noi, artiştii, ne luăm prea în serios”

Alexandru Tomescu, invitatul Andreei Esca în emisiunea La Radio de sâmbătă, 2 mai, a povestit că pentru el vioara însemna la început o jucărie, ceea ce poate fi considerat valabil şi în prezent, adăugând că uneori artiştii “se iau prea în serios”.

Întrebat de Andreea Esca La Radio când s-a îndrăgostit de vioară, Alexandru Tomescu a răspuns că e greu de găsit cu precizie un astfel de moment, “pentru că eu m-am născut într-un mediu muzical, mama mea fiind profesoară de vioară, şi una foarte dedicată meseriei (…). Tata cântă la pian şi el este cel cu care am făcut cam primii mei 10 ani de turnee, de concerte, şi chiar n-o să uit niciodată că ultima mea colaborare cu tata, ultima mea cântare cu el a fost chiar pentru concursul pentru vioara Stradivarius. Atunci, în 2007. Pentru mine cântatul la vioară a făcut parte din viaţa mea de zi cu zi. N-aş putea să-mi imaginez cum ar fi fără.”

La vârsta de 5-6 ani, Alexandru Tomescu le spunea părinţilor să îi dea o vioară. “Eu nu voiam neapărat să cânt, voiam jucăria asta”, a spus el. Dacă stăm să ne gândim, vioara este o jucărie, pentru oameni mai mici sau mai mari. E o jucărie ergonomică ce a ajuns la forma ei perfectă.”

“De multe ori, noi artiştii poate ne luăm prea în serios şi uităm de această latură ludică a ceea ce facem noi. Lucrul ăsta se regăseşte cel mai precis în cuvântul care desemnează a cânta la un instrument. În majoritatea limbilor străine, în engleză, în franceză, în germană, se spune a te juca. Doar în limba română se foloseşte acelaşi termen pentru a desemna cântatul vocal şi cântatul instrumental.”

Puteţi urmări emisiunea La Radio cu Andreea Esca în format VIDEO pe www.europafm.ro.