Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat în luna noiembrie de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”.

Juriul concursului a fost format din personalități marcante ale muzicii clasice românești, Madălin Voicu, muzician și Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian, dirijorii Ilarion Ionescu-Galati si Iosif Ion Prunner, iar prestația violonistului a fost apreciată la superlativ.

Repertoriul de concurs a fost unul complex, ce a cuprins lucrari ca Sonata a III-a in caracter popular romanesc de George Enescu, Sonata Kreutzer de Beethoven, Concertele pentru vioara si orchestra de Johannes Brahms si Wolfgang Amadeus Mozart (nr. 3), Sonata a II-a si Partita a II-a de Johann Sebastian Bach, Capriciile 17 si 24 de Paganini, o adevărată provocare atât prin dificultatea lucrărilor din concurs dar și prin timpul alocat interpretării acestora, lucrări care pot constitui o adevărată serie de concerte.

„Este o onoare și o responsabilitate uriașă să știi că poți călca pe urmele marelui nostru violonist Ion Voicu. Vioara Stradivarius a devenit un simbol cultural național, a reusit să aducă numeroși oameni pentru prima oară în sala de concert și a schimbat în bine viețile a sute, poate mii de oameni datorită campaniilor umanitare și sociale promovate în cadrul Turneului Stradivarius. Mă bucur din toata inima că voi avea ocazia de a duce povestea mai departe în urmatorii cinci ani de prietenie cu acest instrument minunat”, a declarat Alexandru Tomescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS