Confidenţialitate

Alexandru Rafila la Europa FM: Deocamdată nu mai cumpărăm vaccinuri împotriva COVID | AUDIO

România nu va mai achiziționa vaccinuri anti-covid 19– spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aici suntem într-un soi de status quo, într-un soi de blocaj pentru că noi nu am mai cumpărat vaccinuri şi noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer.

Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie. Noi nu am mai achiziţionat şi implicit nu am mai achitat. Există, anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de faţă.

În sensul că au avut un amendament alte state care pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să se plătească o anumită taxă, să spunem.

Cazurile de COVID sunt în creștere și în România, dar formele nu sunt așa de grave.

Ministrul estimează că valul mai scădea în următoarele 2 săptămâni.

Ce trebuie să facem atunci când avem simptome de COVID?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În momentul de faţă avem circa 2.000 de cazuri pe zi. Formele nu sunt aşa de grave cum au fost în alte valuri anterioare. De curând am început şi o să terminăm foarte rapid achiziţia unor alte antivirale care sunt disponibile în momentul de faţă pe piaţă.

Poţi să te duci la medicul de familie. Dacă ai o formă care să împiedice activitatea, atunci primeşti concediu medical. Dacă cumva nu mai există restricţii în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor infectate, dar recomandarea utilizării măştii de o persoană care este simptomatică, de exemplu, mai ales atunci când merge în comunitate, merge cu autobuzul, există şi rămâne. Cred că este o chestiune de responsabilitate. Dacă suntem răciţi, atunci să încercăm să nu răspândim infecţia. Este un lucru bine-cunoscut. ”

Sursa foto: Paul Pătlăgică / Europa FM

Vezi emisiunea completă aici: