Confidenţialitate

Alexandru Rafila: „De multe ori, controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe” | AUDIO

Șeful Direcției de Sănătate Publică – Ilfov și-a prezentat demisia în această dimineață – în urma dezvăluirilor șocante din dosarul „căminelor groazei”. Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – a susținut într-o conferință de presă că DSP Ilfov a făcut controale în căminele din Ilfov la începutul anului, dar au raportat „nereguli minore”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „De multe ori, controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Se refereau la faptul că unii dintre angajați nu aveau cursuri pentru noțiuni de igienă elaborat. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme și azi am avut o discuție și o întâlnire cu domnul director al Direcției de Sănătate Publică a județului Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze – oricum se afla pe un post interimar. Însă, vreau să vă spun un lucru care este real și… uite, sunt situații din acestea de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control face fiecare pe bucata lui – adică fiecare instituție pe bucata lui. De multe ori, controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe”, a spus Alexandru Rafila – ministrul Sănătății.

Aproape 100 de vârstnici din aceste centre au fost transferați săptămâna trecută în mai multe spitale sau în alte centre. Mulți dintre ei suferă de boli psihice.

Andrian Țîbîrnă, manager la Spitalul „Alexandru Obregia”: „O parte din pacienți au fost aduși la Spitalul Obregia pentru evaluare și stabilirea corectă sau exactă a medicației”

Andrian Țîbîrnă este Managerul Spitalului „Alexandru Obregia” unde au ajuns o parte dintre victimele tratamentelor inumane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„La o stare generală, în proporție de 80% era bună. Erau câțiva pacienți care necesitau consulturi interdisciplinare, care au fost preluați între timp de ambulanță, au fost transportați la spitalele care dețin UPU sau consultanță interdisciplinară; o parte din pacienți au fost aduși la Spitalul Obregia pentru evaluare și stabilirea corectă sau exactă a medicației”, a explicat Andrian Țîbîrnă – managerul Spitalului „Alexandru Obregia”.

Alexandru Rafila: Încercăm să facem un pilot care să facă posibilă organizarea unora dintre aceste centre de persoane cu dizabilități, cu probleme psihiatrice să funcționeze pe lângă unele dintre spitalele de psihiatrie ca secții exterioare

Pe de altă parte, se lucrează la un proiect care ar trece unele cămine pentru bătrâni și centrele pentru persoane cu boli psihice în subordinea spitalelor de psihiatrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Încercăm acum să facem un pilot care să facă posibilă organizarea unora dintre aceste centre de persoane cu dizabilități, cu probleme psihiatrice să funcționeze pe lângă unele dintre spitalele de psihiatrie ca secții exterioare, iar plata pentru acești pacienți să fie făcută înn regimul plăților care este realizat pentru paliație și dacă sistemul va funcționa atunci o să putem să găsim un răspuns pentru o categorie de pacienți. Sigur că, centrele care au și o componentă socială foarte puternică necesită participarea autorității locale – mă refer fie la Consiliul Județean, fie la Primărie”, a spus ministrul Sănătății – Alexandru Rafila.

În această săptămână, toate centrele pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități vor fi controlate.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Caracatița din spatele căminelor de vârstnici din Voluntari și Afumați: Unii angajați le furau pensiile, mâncarea, dar și apartamentele | AUDIO