Confidenţialitate

Alex Cucu, unul dintre cei 5 programatori nevăzători din România: Dacă aș vedea, nu mi s-ar schimba viața | VIDEO

Mona Nicolici l-a avut invitat la Piața Victoriei pe Alex Cucu, tech manager pentru AMAis, programator și educator în tehnologii incluzive și asistive pentru persoane cu deficiențe de vedere.

În cadrul emisiunii, ne-am amintit de oamenii diferiți care trăiesc alături de noi. Alex Cucu este unul dintre cei patru programatori care au făcut SeeYou, prima aplicaţie web din România ce conectează persoane cu deficiențe de vedere cu voluntarii care se oferă să-i însoțească.

Cum este pentru un nevăzător să trăiască o viață întreagă plină de restricții ne-a spus chiar Alex Cucu:

„Este provocator, pentru mine întreaga viață a fost o provocare, în a-mi găsi rolul în societate, a descoperi ceea ce-mi place și a face următorul pas.”

Alex s-a născut nevăzător și spune că s-a adaptat la societate datorită modului în care el și fratele lui, tot nevăzător, au fost crescuți de părinți:

„Ei ne-au considerat copii, ceea ce trebuie să se întâmple din punctul de vedere al tuturor părinților. Spuneau cei de la ONU că fiecare țară are atâtea persoane cu dizabilități cât își permite. (…) Soluția a fost să mă înscriu în liste de discuții internaționale pe probleme de vedere și să merg la consult din când în când. Dacă aș vedea, nu mi s-ar schimba viața, mi s-ar schimba anumite perspective, dar nu viața.”

Cât despre facilitățile pe care le oferă statul pentru persoanele nevăzătoare, invitatul Monei Nicolici spune că ele sunt, însă sunt și câteva lipsuri.

„Facilitățile sunt destul de bune, mai există anumite dificultăți pe partea de servicii care nu se întâmplă așa cum ar trebui. (…) Există și accesul legal la educație și la diverse servicii publice, care de fapt nu se îmntâmplă așa.”

Mona Nicolici l-a întrebat pe invitatul său cum își face cumpărăturile, un lucru banal pentru o persoană fără deficiențe.

„Într-un supermarket nu prea ne descurcăm decât însoțiți, sau soluția cea mai ușoară este tehnologia. Există o aplicație, Bringo, care aduce cumpărăturile la domiciliu oricărei persoane și pentru noi este un avantaj foarte mare”, mărturisește Alex.

Programatorul spune că sunt alte chestiuni mai grave. A făcut un experiment și a trimis mai multe CV-uri către angajatori, însă doar în unele a specificat faptul că este nevăzător, apoi a observat că este sunat doar de firmele care au primit CV-ul fără mențiunea că este nevăzător.

„Actualul meu angajator m-a întrebat pe mine și a avut deschiderea în a mă întreba ce trebuie să facă, ce trebuie să-mi pună la dispoziție pe partea informațională. (…) Tehnologia a schimat totul, azi putem intra pe website și să citim un articol.”

În România nu există subvenția pentru tehnologie asistivă, așa cum în alte țări există de mulți ani, pentru ca persoanele cu deficiențe să-și poată cumpăra licențe specifice sau device-uri necesare, mai spune Alex.

O altă problemă a nevăzătorilor este exercitarea dreptului de vot, întrucât singura modalitate ca aceștia să voteze este să fie însoțiți.

„Accesul la vot este o dificultate neluată în calcul și are o soluție destul de simplă: șabloane în scrierea Braille, care se pot pune peste buletinul de vot”, spune programatorul

„Luați în calcul toți cetătenii și diversitatea”, le-a transmis Alex Cucu viitorilor parlamentari.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: