Confidenţialitate

Aleșii s-au întors la serviciu. Ce proiecte importante vor fi discutate în această toamnă – AUDIO

Senatorii și deputații s-au întors vineri la lucru.

Programul aleșilor pentru vineri a fost unul lejer: s-au votat doar componențele Birourilor Permanente și unele chestiuni organizatorice.

Pe agenda din această toamnă se află, însă, proiecte importante precum Legile Justiției, legea pensiilor, dar și Codul administrativ. 

Senatorii, de asemenea, trebuie să se pronunțe dacă sunt de acord cu urmărirea penală a colegului lor Viorel Ilie – ministru pentru Relația cu Parlamentul.

 

Cel mai controversat proiect care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului este cel care schimbă legile Justiției, asumat de ministrul Tudorel Toader.

Intenția sa a stârnit deja numeroase critici din partea societății civile, a procurorilor, dar și a Comisiei Europene.    

Președintele Senatului  Călin Popescu Tăriceanu  afirmă că aceste discuții sunt benefice.

Văd încercări disperate ale celor care au acaparat pârghii de putere în mod nelegitim de a-şi păstra poziţiile şi cu acest lucru, evident, nu pot să fiu de acord şi nu vom fi de acord, dar sigur că în momentul de faţă, datoria noastră este să observăm ceea ce se întâmplă în spaţiul public, să luăm notă, să tragem învăţămintele şi sigur va veni momentul în care dezbaterile vor trece la Parlament şi atunci veţi avea acces la părerile tuturor în ceea ce priveşte propunerile concrete care sigur că sunt agreate de unii şi criticate de alţii. Credeţi că ar fi fost normal să fie unanimitate? Nu. Numai că acest moment este un moment al adevărului în care foarte mulţi îşi devoalează poziţia şi rolul nefast pe care l-au jucat în societatea românească”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și opoziția așteaptă cA proiectul să ajungă în Parlament.

Liberalii vor depune mai multe amendamente – spune, la Europa FMdeputata PNL Valeria Schelean.

Vom ține cont de opinia pe care au exprimat-o, în primul rând, magistrații din România. Nu suntem de acord cu trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției”, a spus deputata PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, DNA cere urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul – Viorel Ilie, care este și senator ALDE.

El e bănuit că ar fi aranjat un concurs – pentru cA apropiații săi să obțină posturi în minister.

Șeful său pe linie de partid Călin Popescu Tăriceanu crede că…procurorii exagerează.

Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Aşa cum am văzut transcrierile discuţiilor din cadrul unora din instituţiile statului, mă refer la procuratură, tehnica pe care au folosit-o în trecut au folosit-o şi acum şi anume: scoateţi repede un dosar ca să luăm presiunea de pe noi. Şi au găsit această problemă a organizării acestui concurs pentru ocuparea unor funcţii minore în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Mi se pare că era şi un şofer pe acolo care trebuia să dea concurs. Din povestea asta, l-au agăţat pe ministru, care nu are o implicare directă că nu organizează ministrul concursul, nu se ocupă el de stabilirea subiectelor, dar ca ministru cred că nu este nimic anormal să ştie ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduce şi să fie informat”, a mai spus Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata Valeria Schelean susține că senatorii liberali vor vota pentru urmărirea penală.

Noi întotdeauna, indiferent că a fost vorba de colegi de-ai noștri, am votat în favoarea cererilor care au venit din partea justiției”, a spus Valeria Schelean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să mai spunem că, în Parlament, vor fi dezbătute în această toamnă noua lege a pensiilor, dar și Codul administrativ – care prevede, în forma actuală, că  o persoană care a fost condamnată penal poate face parte din Guvern după reabilitare.

Liviu Dragnea, care ispăşeşte în prezent o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare şi din cauza căreia nu a putut prelua funcţia de prim-ministru, a ţinut să precizeze că prevederea respectivă nu îl priveşte.