Confidenţialitate

Aleșii au respins pe bandă rulantă amendamentele opoziției la Legea bugetului. Proiectul va fi votat joi în Parlament | AUDIO

Legea bugetului de stat pe anul viitor a fost adoptată, pe articole, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului. Aleșii au respins pe bandă rulantă amendamentele opoziției care a cerut mai mulți bani pentru educație, dar și reducerea TVA la 5% pentru carburanți, gaze naturale și energie.

Cele 70 de articole ale legii bugetului de stat pe anul viitor au fost aprobate fără prea multe dezbateri. Iar cei care au luat cuvântul să-și prezinte amendamentele au fost întrerupți deseori de președintele de ședință, social-democratul Daniel Suciu.

Senatorul Ștefan Pălărie de la USR a cerut mai mulți bani pentru educație, însă amendamentul său nu a întrunit suficiente voturi. Aleșii de la putere s-au abținut:

„Articolul 8 este un articol prorogat din Legea educației naționale de a aloca 6% din PIB pentru educație de aproape 11 ani. Propunem, în lipsa altor legi ale educației naționale, legi care nu au ajuns în Parlament nici în octombrie nici în noiembrie nici în decembrie. Avem o lege, haideți să o punem în acțiune.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și amendamentele propuse de Ionel Dancă de la Forța Dreptei au fost respinse:

„-Propunem reducerea de TVA la 5% pentru energia electrică, gaze naturale și energia termică. Este măsură care poate să aducă o reducere a prețurilor cu impact imediat la energie.

-Articolul 69, amendament respins nr. 97. Vot, vă rog.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata neafiliată Violeta Alexandru și senatorul PNL Florin Cîțu au propus suspendarea supraimpozitării contractelor part-time.

Parlamentarii au vociferat în momentul în care a luat cuvântul fostul premier Florin Cîțu:

„-Stimați colegi, nu-l intimidați pe vorbitor vă rog, dați-i posibilitatea să se exprime.

-Nu mă intimidează, domnule președinte de ședință. Din păcate, nu se poate pe Legea bugetului să eliminăm supraimpozitarea contractelor part-time, dar putem să suspendăm din Legea bugetului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea bugetului de stat pe 2023 va primi joi votul final în Parlament.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cosette Chichirău, despre bugetul alocat educației în 2023: „Cum credeți că putem avea o economie funcțională cu un popor needucat?” | AUDIO