Confidenţialitate

Alertă la granița cu Ucraina, după apariția unor focare de rujeolă

Părinţii şi medicii de familie, în special cei din proximitatea frontierei cu Ucraina, ar trebui să acorde o atenţie deosebită vaccinării antirujeolice, după ce s-au înregistrat noi focare de rujeolă în regiunea Cernăuţi, a declarat adjunctul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Directorul adjunct al DSP Suceava a făcut declaraţia în contextul avertizării de călătorie emise de MAE privind cazurile de rujeolă raportate în Ucraina.

În judeţul Suceava, de la începutul acestui an s-au declarat 19 cazuri de rujeolă, dintre care unele cu forme grave ce au necesitat terapie intensivă.

Potrivit adjunctului DSP Suceava, ultimul caz de rujeolă s-a înregistrat la un copil în vârstă de 10 luni din localitatea Vicovu de Sus, ce prezenta complicaţii respiratorii grave, nefiind vaccinat.

MAE avertizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Ucraina că, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii din Ucraina, în 2018 continuă să se înregistreze noi focare de rujeolă.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică al Ministerului Sănătăţii din Ucraina, în primele două săptămâni din acest an s-au înregistrat 1.285 de cazuri de rujeolă (856 copii şi 429 adulţi), cele mai multe cazuri fiind raportate în regiunile Ivano-Frankivsk – 275, Cernăuţi – 274, Transcarpatia – 194 şi Odessa – 157.

Conform datelor statistice furnizate de autorităţile de resort din Ucraina, în 2017 au fost înregistrate 4.782 de cazuri de rujeolă (1.292 adulţi şi 3.490 copii) în 24 de regiuni din Ucraina, cele mai multe cazuri fiind depistate în regiunea Ivano-Frankivsk – 1.344, Odessa – 1.256 şi Transcarpatia – 637.