Alertă europeană: 9 oameni au murit după ce au mâncat legume congelate ambalate în Ungaria

O alertă sanitară la nivel european este în vigoare în Europa după descoperirea contaminării cu listeria a unor legume congelate, ambalate la o fabrică din Ungaria.

Autoritatea europeană pentru siguranţă alimentară confirmă că 9 oameni din mai multe țări au murit.

În total, din 8 iunie au fost raportate 47 de cazuri de îmbolnăvire în cinci state europene: Marea Britanie, Austria Danemarca, Finlanda şi Suedia.

Se crede că sursa contaminării este o fabrică de ambalare a porumbului din Ungaria şi initial s-a crezut că e vorba doar despre porumbul congelat care ar fi infectat, dar s-a dovedit ca in 2016 şi 2017 aceeași bacterie a fost descoperită şi la alte legume congelate de la aceeaşi fabrică.

Însă la sfârşitul lunii trecute, ca măsură de siguranţă autorităţile sanitare din Ungaria au decis să interzică importul de legume congelate ale fabricii in cauză.

Noi cazuri încă apar pentru că perioada de incubație este de 70 de zile.

Specialiştii ne sfătuiesc ca înainte de a consuma legume şi fructe congelate să le fierbem, pentru a evita contaminarea cu astfel de bacterii.

Situația în România

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor spune că România nu figurează pe lista de distribuție a porumbului congelat contaminat cu Listeria Monocytogenes, produs în Ungaria.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor monitorizează permanent această situație.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS