Confidenţialitate

Alertă de tsunani după un cutremur cu magnitudinea 7 în Insulele Solomon

Un puternic cutremur cu magnitudinea 7 a lovit, marţi, Insulele Solomon din Oceanul Pacific, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), relatează Agerpres, citând AFP.

O alertă de tsunami a fost emisă la aproximativ 300 de kilometri de epicentrul seismului, situat la 55 de kilometri de capitala Honiara, potrivit USGS şi Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC).

“A fost un cutremur mare”, a declarat Joy Nisha, recepţioner la hotelul Heritage Park din Honiara, adăugând: “Unele obiecte din hotel au căzut. Toată lumea pare bine, dar este panicată”.

Un jurnalist al agenţiei France Presse aflat în capitală a relatat că seismul a durat aproximativ 20 de secunde. Electricitatea a fost întreruptă în unele cartiere ale oraşului, iar oamenii şi-au părăsit birourile pentru a se refugia în zone situate la înălţime.

USGS a revizuit magnitudinea cutremurului la 7, după ce raportase iniţial 7,3.

Seismul s-a produs la o adâncime de 13 kilometri, la ora locală 13:03 (02:03 GMT).

Valuri de până la trei metri înălţime sunt posibile pe coastele Insulelor Solomon şi de sub trei metri pe coastele arhipelagului Papua Noua Guinee şi Vanuatu.