Alergiile alimentare

Alergiile alimentare apar atunci când organismul nostru identifică anumite alimente ca fiind dăunătoare și astfel produce o reacție alergică în momentul ingestiei lor.

Cel mai frecvent implicate sunt arahidele, nucile și fructele de mare.

Un studiu recent demonstrează că acei copii care trăiesc în mediul urban sunt mai predispuși la a dezvolta alergii alimentare decât cei care trăiesc în zonele rurale. Cercetătorii au studiat aproximativ 38000 de copii cu vârste până în 18 ani. Rezultatele au arătat că aproximativ 10% dintre copiii care trăiesc în orașele mari au de două ori mai crescut riscul de a dezvolta alergii alimentare față de cei din mediul rural. Cauzele pot fi poluarea din zonele cu densitatea populației crescută, dar și consumul excesiv de alimente procesate.

De asemenea, dacă ambii părinți sunt alergici, probabilitatea ca și copilul să facă alergii este ridicată.

Reacțiile alergice severe pot cauza chiar decesul. Situația este numită anafilaxie și produce o scădere importantă a tensiunii arteriale. Apelați serviciul de urgență dacă apar respirația îngreunată și șuierătoare, tumefierea limbii, slăbiciune și senzație de leșin.