Confidenţialitate

Aleksei Navalnîi cere UE sancțiuni împotriva apropiaților Kremlinului, nu împotriva Rusiei

Opozantul rus Aleksei Navalnîi cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva oligarhilor apropiați Kremlinului.

El își continuă recuperarea în Germania, după ce a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică.

Într-un interviu acordat cotidianului german Bild, Alexei Navalnîi a spus că sancțiunile îndreptate împotriva întregii țări nu funcționează. În opinia sa, mult mai important ar fi ca Uniunea Europeană să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru apropiații Kremlinului.

“Sunt vinovați de delapidare, fură miliarde și, la sfârșit de săptămână, zboară spre Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe și stau la cafenea”, a spus Navalnîi. El a dat și câteva nume ale susținătorilor lui Vladimir Putin care, în opinia sa, ar trebui sancționați. Printre aceștia, Valeri Gherghiev, dirijorul șef al Filarmonicii din Munchen, scrie agenția Reuters.

Navalnîi l-a criticat și pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, despre care spune că este prietenul lui Putin, că ar face lobby pentru firmele energetice rusești și i-ar proteja pe criminali. De altfel, fostul cancelar german se află în conducerea companiei energetice de stat Rosneft din Rusia.

Oficialii de la Moscova au respins acuzațiile lui Alexei Navalnîi că ar fi implicați în otrăvirea acestuia cu o substanță toxică din gama Novicioc. Navalnii spune că Rusia nici măcar nu s-a străduit să arată că încearcă să facă o anchetă pe această temă. Germania a anunțat deja că discută cu partenerii săi despre măsurile ce trebuie luate după otrăvirea lui Alexei Navalnîi.