Alegerile locale în presa internațională

Partidul Social-Democrat obține o victorie într-un scrutin cu valoare de test. Reuters citează sondajul Curs-Avangarde efectuat pentru televiziunea publică și o dă drept câștigătoare  – în lupta pentru Primăria Capitalei –  pe Gabriela Firea, însă amintește de dosarele de corupție care au gravitat în jurul alegerilor.

Agenția amintește că țara noastră este condusă de un guvern tehnocrat după ce cabinetul Victor Ponta a demisionat în urma protestelor stârnite de tragedia de la Colectiv.

France Presse scrie că peste 18 milioane de români au fost chemaţi la urne duminică, pentru a-şi desemna cei aproape 3200 de primari şi zeci de mii de consilieri municipali şi judeţeni, un scrutin marcat de multiple dosare de corupţie vizând candidaţi sau foşti edili. Agenția franceză precizează că prezența la urne este comparabilă cu cea din 2012 și că cinci dintre cei şase primari de sector sunt acuzaţi în diverse dosare de corupție.

Associated Press amintește că liderul PSD, Liviu Dragnea – condamnat pentru încercarea de fraudare a referendumului 2012 – i-a dat Gabrielei Firea trei trandafiri roşii după publicarea exit-pollurilor.

În total 51 din cei 109 de primari din oraşe mari din România au fost condamnaţi sau anchetaţi pentru corupţie ori au fost declaraţi incompatibili să candideze, scrie Associated Press.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS