Confidenţialitate

Alegerile locale din România, în presa internațională

Agenția de știri Reuters notează că scrutinul de ieri a testat popularitatea Guvernului pentru următoarele alegeri parlamentare.

Bloomberg scrie că PSD are un scor mai bun decât la alegerile europarlamentare de anul trecut.

Guvernul minoritar al României rupe rândurile Opoziției și câștigă avans înainte de alegerile din decembrie, unde miza e cine controlează viitorul Parlament, scrie Bloomberg în deschiderea articolului despre alegerilor locale de la noi din țară.

Agenția de știri economice îi face apoi portretul câștigătorului de la București, Nicușor Dan, și menționează victoria PNL de la primăria Cluj și Iași.

Jurnațiștii Bloomberg notează că PNL este disperat să asigure o nouă majoritate în viitorul Parlament, ca să poată guverna în mod eficient în cele mai dificile condiții economice resimțite în România de la sfârșitul perioadei comuniste.

Euronews amintește că PSD a plecat de la guvernare acum un an, însă rămâne cel mai numeros partid parlamentar și acum câștigă cele mai multe consilii județene, în ciuda acuzațiilor de corupție la nivel înalt.

Reuters citează analiști politici care vorbesc depre participarea numeroasă a tinerilor din România la votul la alegerile locale, iar apoi agenția de știri explică de ce acest set de alegeri este foarte important la noi în țară: șefii administrațiilor locale controlează banii europeni pentru investiții.