Confidenţialitate

Alegerile din Republica Moldova, monitorizate atent de Uniunea Europeană | AUDIO

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi monitorizate duminică de mai puțini observatori OSCE decât până acum, din cauza pandemiei de COVID.

În plus, nicio delegație parlamentară europeană nu va fi peste Prut, duminică.

Președintele Delegației Parlamentului Uniunii la Comitetul Parlamentar de asociere UE Republica Moldova, Siegfried Mureșan, spune că alegerile din Republica Moldova vor totuși urmărite cu mare atenție de Bruxelles.

Orice tentative de a influența rezultatul votului sau de intimidare a comportamentului alegătorilor nu vor fi tolerate de Parlamentul European.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chișinăul a ratat în ultimii ani atragerea unor ajutoare financiare importante, de cel puțin 30 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, în ciuda faptului că are un tratat de asociere cu blocul comunitar.

Autoritățile nu au îndeplinit criteriile economice și cele privind reforma Justiției.

De altfel, ratarea întăririi relațiilor Moldovei cu Vestul Europei și modernizarea țării i-au făcut pe sute de mii de moldoveni să plece de-a lungul anilor în Occident.

Ambii candidați, proeuropeana Maia Sandu, clasată prima în primul tur, și actualul președinte, prorusul Igor Donon, spun că vor să-i facă pe moldoveni să revină acasă.

Siegfried Mureșan mai spune că diaspora din Republica Moldova a avut și are un rol important.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.