Confidenţialitate

Alegeri SUA: În mai multe state s-a depășit deja prezența la vot de acum 4 ani

Milioane de americani au trecut deja pe la urne pentru a-și exprima opțiunea pentru cel care va conduce Casa Albă pentru următorii 4 ani.

Cel puțin în 6 state s-a depășit deja prezența la vot de acum 4 ani.

Cu aproape 100 de milioane de voturi exprimate înainte de ziua votului, prin corespondență sau în secțiile deschise de ceva timp, e puțin probabil să știm cu certitudine la închiderea urnelor cine câștigă dintre Donald Trump și Joe Biden.

Câștigătorii scrutinului prezidențial își revendică de obicei victoria în noaptea alegerilor. Așa a făcut și Donald Trump în urmă cu 4 ani.

Anul acesta dată fiind pandemia, 60 de milioane dintre votanți au ales să trimită buletinele de vot prin poștă. Numărătoarea acestora începe, în anumite state, abia după ce votarea fizică se încheie, ceea ce înseamnă că va dura până se va ști un rezultat cert.

În exit-poll-urile de acum, candidatul democrat Joe Biden conduce în 6 dintre statele care pot înclina decisiv balanța în favoarea sa.

Analiști politici citați de CNN se așteaptă totuși ca Donald Trump, candidatul republican,  să țină un discurs al victoriei, înainte să se fie clar rezultatul alegerilor. Chiar la ultimul eveniment din campanie, la mitingul din Miching, declara că e pregătit să conteste în instanță rezultatul alegerilor  în cazul în care Biden câștigă cu ajutorul votului prin corespondență.