Confidenţialitate

ALEGERI SUA: Campania electorală între geopolitică și cancan

Războiul împotriva terorismului, relaţia cu Rusia, regimul armelor şi imigraţia sunt numai câteva dintre temele care au dominat campania electorală din Statele Unite ale Americii şi în privinţa cărora cei doi candidaţi, Hillary Clinton și Donald J. Trump,  au opinii fundamental diferite.

De multe ori, însă, discuțiile serioase au fost ignorate în favoarea scandalurilor, insultelor şi atacurilor personale.

Potrivit NEWS.RO, decizia FBI de a redeschide ancheta care o vizează pe Clinton pentru folosirea serverului privat de e-mail în perioada în care a fost secretar de stat a reprezentat o provocare neaşteptată pentru democraţi, în timp ce Trump se luptă cu acuzaţii de agresiune sexuală formulate de aproape 10 femei, dar şi cu întrebări în legătură cu temperamentul său şi cu afacerile pe care le-a făcut.

 

Proiectele aspiranților la titlul de cel mai puternic om al planetei

Trump şi-a numit programul electoral „America pe primul plan”, ceea ce înseamnă că alianţele şi coaliţiile vor fi respectate numai dacă aduc un beneficiu clar pentru SUA. El a mers chiar până la a sugera că va proteja aliaţii SUA numai dacă aceştia vor plăti pentru protecţie.

De asemenea, el propune interzicerea temporară accesului musulmanilor pe teritoriul SUA, expulzarea a milioane de imigranţi ilegali şi construirea unui zid la graniţa cu Mexicul.

Pe parcursul campaniei electorale, republicanul a provocat de nenumărate ori consternare, inclusiv în propriul partid, pentru că a lăudat Rusia şi şi-a exprimat admiraţia faţă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Clinton vede parteneriatele internaţionale drept instrumente esenţiale pentru a folosi influenţa americană şi a scădea şansele de război.

Aceste puncte de vedere divergente pot însemna abordări foarte diferite în ceea ce priveşte operaţiunile militare şi războiul ideologic împotriva Statului Islamic, dar şi în ceea ce priveşte viitorul Afganistanului şi Irakului, precum şi cursa împotriva Chinei pentru influenţă în Asia şi Pacific.

În programul său electoral, Clinton pledează pentru o reformă amplă a imigraţiei, care să includă o cale pentru ca imigranţii ilegali să primească chiar cetăţenie.

Pe plan extern, ea vrea o strategie în trei puncte care implică înfrângerea ISIS pe teritoriul său, în Orientul Mijlociu, distrugerea infrastructurii lor pe teren şi online şi apărarea SUA şi aliaţilor lor. Planul nu aduce, însă, nimic nou şi reprezintă practice o continuare a politicii lui Obama.

Trump s-a limitat să pledeze pentru bombardarea ISIS, fără a oferi detalii.

 Democrație și cancan

Problemele miliardarului republican au început la data de 7 octombrie, odată cu publicarea unei înregistrări video de la emisiunea ”Access Hollywood”, în care Donald Trump discută cu prezentatorul Billy Bush despre modul în care poate chiar să atingă organele genitale ale unor femei necunoscute, fără a risca să fie pus sub acuzare, doar pentru că este o celebritate. De asemenea, republicanul precizează în videoclipul înregistrat în urmă cu mai bine de un deceniu că uneori sărută forţat femeile ”frumoase” pe care le întâlneşte.

Donald Trump a negat, în a doua dezbatere electorală, că înregistrarea reprezintă un etalon al comportamentului său vizavi de femeile pe care le întâlneşte. Însă, două femei au mărturisit public în următoarele zile că au fost agresate sexual, pipăite şi sărutate în mod forţat de către prezidenţiabilul conservator, în incidente separate care au avut loc în anii  ’80 şi, respectiv, în 2005. Ulterior, alte nouă femeie au recunoscut public că au fost agresate de-a lungul anilor de către Donald Trump, iar o femeie a mărturisit că republicanul i-a atins organele genitale în timp ce era într-un club de noapte din Manhattan.

De asemenea, o jurnalistă a revistei People l-a acuzat pe Donald Trump că a agresat-o sexual chiar în timp ce documenta un material despre aniversarea căsătoriei miliardarului cu Melania. Soţia prezidenţiabilului republican a anunţat că o va da în judecată pe jurnalistă, însă nu pentru acuzaţiile de agresiune sexuală formulte împotriva soţului ei, ci pentru că jurnalista ar fi relatat despre o întâlnire ulterioară, care nu ar fi avut loc niciodată, cu Melania Trump.

News.ro subliniază că și Hillary Clinton vine cu propriul bagaj de controverse, dintre care, unul dintre cele mai exploatate de republicani a fost legat de serverul privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton în timpul mandatului în fruntea Departamentului de Stat.

Trump nu s-a sfiit nici să o acuze pe rivala sa democrată că este responsabilă de moartea ambasadorului american Chris Stevens în atacul din Benghazi, sugerând că islamiştii au orchestrat atacul pe baza unor informaţii confidenţiale extrase din e-mailurile secretarului de stat, care nu beneficiau de securitatea unui server guvernamental, însă nu există dovezi care să sprijine o asemenea teorie.

CARICATURĂ: Marc-Kluge / shutterstock.com