Alegeri în Moldova: Prezență scăzută la secțiile de vot din Bacău, Suceava și Iași

Mai mulți tineri basarabeni din Bacău au creat un clip prin care îi cheamă la vot pe toți moldovenii. De asemenea, studenții din Republica Moldova care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook – „Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii moldoveni să vină la vot. În județele din Moldova în care au fost amenajate secții de votare, prezența la urne este scăzută, la fel a fost și în primul tur.

Şi două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Pe pagina ”Adoptă un vot” postează mesaje sau sugestii privind votul pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova cetăţeni moldoveni din Italia, Irlanda, Cehia, Portugalia, Franţa sau SUA. De asemenea, sunt publicate anunţuri de cazare gratuită a celor care doresc să meargă în oraşele europene unde vor fi amenajate secţii de vot.

Grupul a adunat până acum peste 54.000 de membri.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, candidatul socialist Igor Dodon a obţinut 47,98% din voturi, iar prooccidentala Maia Sandu a avut 38,71% din sufragii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS