Alegeri prezidenţiale Polonia. Conservatorul Andrzej Duda câștigă, la limită, un nou mandat | AUDIO

Andrzej Duda, actualul președinte al Poloniei, a câștigat, la limită, al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

El a obținut 51,2% din sufragii, după numărarea a 99% dintre buletinele de vot.

Contracandidatul său, liberalul Rafal Trzaskowski, care a promis reapropierea Poloniei de Uniunea Europeană, a fost votat de 48,8% dintre alegători.

Miza alegerilor a reprezentat-o viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană, mai ales că în ultima perioadă, Polonia s-a îndepărtat de valorile europene, odată cu adoptarea unor legi controversate în domeniul justiției.

Realegerea lui Andrzej Duda președinte înseamnă o continuare a acestor reforme controversate și a opoziției față de avorturi și drepturile homosexualilor, scrie BBC.

De altfel, în timpul campaniei electorale, Andrzej Duda a fost dur criticat, după ce a spus că drepturile minorităților sexuale reprezintă o ideologie mai distructivă decât comunismul.

De partea cealaltă, rezultatul bun obținut de liberalul Rafal Trzaskowski îl transformă pe primarul Varșoviei într-o figură-cheie a opoziției . Acesta promisese îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană, afectate după venirea la guvernare a partidului Lege și Justiție.

Agenția Reuters scrie că Platforma Civică  – grupul de opoziție care l-a susținut pe Trzaskowski – colectează informații despre neregulile la vot, mai ales că unii polonezi din străinătate au raportat că nu au primit la timp buletinele de vot pentru a lua parte la alegeri.

Rezultatul strâns în urma scrutinului ar putea duce și la contestații în instanță și chiar proteste, spun politologi din Polonia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS