ALEGERI PREZIDENTIALE – IPP cere introducerea votului prin corespondenta si asigura asistenta juridica gratuita oricarui roman care vrea sa dea in judecata MAE

‘Este inadmisibil ca incapacitatea sau lipsa de voință a Statului roman (…) sa condamne cetățenii romăni din strainatate sa se chinuie la coada pentru a isi exercita un drept constitutional’, susține Institutul pentru Politici Publice.

Instititul pentru Politici Publice cere modificarea de urgență a legislației electorale astfel încât să se poată vota prin corespondență.

În acest fel, românii din diaspora își pot exercita dreptul la vot în viitor, spune IPP.

De asemenea, organizația neguvernamentală spune că va oferi asistență juridică gratuită oricărui român care nu a putut vota ieri și care vrea să dea în judecată Ministerul de Externe de la București.

În acest context, IPP cere modificarea legislației electorale și introducea votului prin corespondență.

În plus, organizația neguvernamentală va oferi asistență juridică gratuită oricărui român cu domiciulul legal în străinătate care vrea să dea în judecată Ministerul de Externe – autoritate responsabilă de organizarea scrutinului în afara țării.

Aseară, în fața instituției sute de persoane au protestat – în semn de solidaritate cu românii din afara țării care au stat ore în șir la coadă și nu au putut vota.

În total, peste 161.000 de alegători au votat în străinătate – potrivit Biroului Electoral Central. Numărul lor ar fi putut fi însă mai mare dacă s-ar fi organizat mai multe secții de vot.