Alegeri prezidențiale în Serbia; favorit este actualul premier

Actualul premier, Aleksandar Vucic, este marele favorit, conform sondajelor care îl dau învingător chiar din primul tur de scrutin. Al doilea favorit este un student care și-a depus candidatura în glumă, dar surprinzător, ar putea lua multe voturi și s-ar putea clasa pe un onorabil loc doi, spun experții.

6,8 milioane de sârbi sunt așteptați azi la vot pentru a-l alege – dintre cei 11 candidați – pe viitorul șef al statului, pentru un mandat de 5 ani.

Sondajele pre-electorale îl dau învingător pe Vucic chiar din primul tur, cu un scor între 53 și 56%.

Actualul premier este un fost ultranaționalist convertit în europenist. Între cei 10 rivali ai săi se află un fost ministru de externe, actualul Avocat al Poporului, si un ultranaționalist – Vojislav Seselj – achitat recent pentru crime de război de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

O surpriză uriașă  este tânărul Luka Maksimovic, alias ‘Beli’, un personaj de parodie, a cărui viziune satirică asupra problemelor țării a atras un sprijin considerabil printre cei mai tineri votanti. Eroul jucat de el are un costum alb, ceas gigantic de aur, haină de blană și merge pe stradă promițând joburi și bani în schimbul votului.  “E cu adevărat ceva greșit în țara asta, dacă un personaj ireal poate atinge mulțimile în felul acesta”, a declarat tânărul pentru Reuters.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS