Alegeri prezidențiale cruciale, în Austria

Azi au loc alegeri prezidențiale în Austria, iar favorit în sondaje este candidatul unui partid de extremă dreapta.

Este pentru a treia oară în acest an când austriecii sunt chemați la vot să își aleagă președintele. Turul doi de scrutin a fost invalidat din cauza unor nereguli.

Austriecii au de ales între un ecologist în vârstă de 70 de ani, care candidează ca independent – Alexander Van der Bellen – și candidatul de extremă dreapta de la Partidul Libertății – Norbert Hofer, în vârstă de 45 de ani.

Acesta din urmă conduce detașat în sondajele de opinie, după ce în luna mai a pierdut în fața contracandidatului său, la o diferență mică de 0,6%, adică 30.000 de voturi. Rezultatul alegerilor a fost însă invalidat, din cauza unor nereguli de procedură privind votul prin corespondență.

Așa că s-a decis reluarea turului doi al alegerilor.

Programat inițial pe 2 octombrie, scrutinul a fost amânat pentru 4 decembrie: mai mulți alegători care au optat pentru votul prin corespondență s-au plâns că plicurile cu buletinele de vot nu se lipesc, ceea ce face sigiliul nesigur.

Dacă Norbert Hofer va fi ales preşedinte al Austriei, va fi pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial  când un politician de extremă-dreapta devine şef de stat în Uniunea Europeană. Partidul din care acesta face parte susține ideea organizării unui referendum privind ieșirea din Uniunea Europeană, dacă Turcia va adera la blocul comunitar.

Noul președinte al Austriei își va prelua mandatul începând cu 26 ianuarie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS