Alegeri parlamentare în Georgia, astăzi

Fosta republică sovietică se găsește în plin scandal politic.

Pentru prima dată în ultimii opt ani, partidul pro-occidental al președintelui Mihail Saakașhvili riscă să fie îndepărtat de la putere.

Concurența cea mai serioasă vine din partea unui om de afaceri cu o avere de miliarde, bănuit că ar avea legături strânse cu liderii de la Moscova.

Bidzina Ivanișvili a strâns o avere de aproape 6 miliarde și jumătate de dolari în anii 90, în Federația Rusă. Ca să înlăture bănuielile că n-ar fi decît un pion al Kremlinului, el și-a vîndut anul acesta companiile înregistrate în Rusia. Criticii săi afirmă însă că fără sprijinul lui Vladimir Putin el n-ar fi putut să-și păstreze firmele intacte și nici să le vîndă atît de repede. Nu lipsesc nici interpretările potrivit cărora întreaga campanie a omului de afaceri ar fi un complot rusesc menit să submineze suveranitatea Georgiei și tentativele sale de a se alătura NATO și Uniunii Europene. Partidul președintelui Saakashvili a avut pînă de curînd un avans confortabil ăîn sondajele de opinie – 20%. Formațiunea a fost însă grav afectată de difuzarea la televiziune a unor înregistrări video care par să arate cum gardienii unei închisori îi băteau pe deținuți și îi supuneau abuzurilor sexuale. Mii de persoane au protestat în stradă, iar presiunea publică a dus, între altele, la demisiile a doi miniștri.