Alegeri locale 2016: Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să meargă la vot

Președintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să meargă la vot, duminică, 5 iunie, să „chibzuiască bine” și să voteze cu „oamenii potriviți”. Românii sunt așteptați la urne să-și aleagă primarul, consilierii locali și județeni.

”Dragi români, eu voi merge la vot duminică, cu ocazia alegerilor locale. Votul într-o democrație este foarte important. Votul este, de fapt, felul în care cetățenii participă efectiv la procesul democratic. Vă invit să mergeți la vot duminică! Chibzuiți bine, alegeți oamenii potriviți și votați-i!”, este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Duminică, 5 iunie, toți românii cu drept de vot sunt așteptați să își aleagă primarul din localitatea de domiciliu, consilierii locali și consilierii județene. Anul acesta, alegerile se desfășoară într-un singur tur de scrutin.

Secțiile de votare se deschid la 7 dimineața și se închid la ora 21.00.

Mare atenție! La acest scrutin, nu veți putea vota la orice secție, ci doar în localitatea de domiciliu, la secția la care sunteți arondați.

Odată ajunși acolo, trebuie să prezentați buletinul de identitate. Pentru prima dată la aceste alegeri, buletinul va fi scanat cu ajutorul unui soft instalat pe o tabletă. Acesta va indica dacă un alegător a votat sau nu și în altă secție. Cei care votează de mai multe ori riscă să facă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

Fiecare alegător primește 3 buletine de vot, deoarece vom vota primarul din localitatea de domiciliu, consilierii locali și consilierii județeni.

Bucureștenii vor primi 4 buletine: pentru primarul de sector, consilierii locali, primarul general și consilierii generali. În cabina de vot, nu aveți voie să intrați însoțiți. În plus, e interzis să îi spuneți unei persoane cu cine să voteze.

O altă noutate a acestor alegeri: președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși direct, ci vor fi desemnați din rândul consilierilor județeni. În ziua votului, este interzisă vânzarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secției de votare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS