Confidenţialitate

Alegeri locale 2016 în Prahova: Luptă electorală pe internet. Armele candidaților, clonarea de conturi

Luptă electorală intensă în județul Prahova, mai ales pe internet. Bătălia a fost intensă inclusiv pe Facebook…iar una dintre „arme” a fost clonarea de conturi pentru răspândirea de mesaje false.

Dacă nu ar fi fost periculos ceea ce s-a întâmplat în Prahova, în timpul campaniei electorale, aș putea spune că o minte de geniu a lucrat pentru a contracara candidații liberali pentru cele mai importante primării din județ.

Războiul din stradă, din timpul campaniei de acum patru ani s-a mutat de data aceasta în mediul online și a fost extrem de dur, cu atacuri la persoană și cu informații false care au creat de multe ori panciă în rândul prahovenilor.

Poate cel mai grav incindent de campanie a avut loc la Câmpina, unde pagina de facebook a primarului în funcție, candidat pentru un nou mandat, a fost clonată. Pe această pagină falsă, a fost distribuit un mesaj în care câmpinenii, dar și locuitorii de pe Valea Prahovei, erau avertizați că în zonă se va înființa o tabără pentru refugiați. În text se preciza faptul că primarul din Câmpina s-a întâlnit chiar de două ori cu reprezentanți ai Ministerului de Externe și că în urma discuțiilor s-a stabilit numărul refugiaților care urmează să fie aduși în oraș.

Mai grav este că mesajul era însoțit de fotografia edilului și părea un anunț oficial. Textul a fost atât de bine ticluit încât a prins imediat, fiind distribuit pe facebook de sute de persoane, până a devenit viral, iar comentariile au fost dintre cele mai agressive. Pentru a calma spiritele, Primăria Câmpina a fost nevoită să publice un comunicat oficial prin care dezmințea informația.

Nu a fost singurul incident de acest fel. A pățit-o și senatorul Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești. Și pagina acestuia de facebook a fost clonată, și de aici, cu două zile înainte de alegeri, a fost distribuit un mesaj prin intermediul căruia Savu anunța că se retrage din cursa electorală după ce rezultatele sondajelor de opinie au demonstrat că nu are șanse să câștige Primăria Ploiești, iar voturile sale le ceda partidului social-democrat.

Dacă nu au fost clonate pagini de facebook, au fost înființate, peste noapte  bloguri de unde se lansau știri denigratoare la adresa anumitor candidați. Cele mai multe astfel de informații se referau la faptul că anumiți primari în funcție urmează să fie reținuți de procuorrii DNA în urma unor denunțuri. Au pățit-o primarul din Urlați și cel din Câmpina.

Evident au fost și incidente extreme de comice care au făcut delicul presei locale. Un consilier județean a fost prins pe stradă, în centrul Ploieștiului, în timp ce împărțea materiale de propagandă care conțineau mesaje false, cu referire la faptul că mai mulți candindați, care nu erau membrii PMP, sunt susținuți de fostul președinte Traian Băsescu. În momentul în care a fost prins de polițiștii locali, consilierul județean a ascuns afișele în lenjeria intimă.

În ceea ce privește ziua alegerilor, incidentele legate de frauda electorală au fost minore în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în timpul campaniei. A existat într-adevăr un moment mai tensionat la Filipeștii de Târg, unde, s-a interrupt pentru 20 de minute procesul de vot după ce susținătorii a două partide s-au luat la bătaie în secție, in rest incidentele s=au raportat la fotografii făcute buletinului de vot sau la mită electorală. Unul dintre candidații din comuna Chiojdeanca, de exemplu, a fost prins în momentul în care împărțea atenții alegătorilor, mai exact câte 50 de lei și câte două sticle cu țuică pentru  fiecare persoană.

Toate aceste incidente au fost raprotate fie la Biroul Electoral Județean, fie la Poliție, dar și la DIICOT.

Diana Frâncu, Europa FM.

 

 

 

Procesul de votare la o secție din localitatea prahoveană Filipeștii de Târg a fost întrerupt la orele prânzului, pentru aproape 20 de minute, în urma unei altercații. Scandalul s-a iscat după ce susținătorii a două partide au început să se certe în momentul în care au ieșit din cabina de vot. Persoanele implicate în altercație au fost duse la Poliție, pentru continuarea cercetărilor.

Nu a fost singurul incident raportat la Biroul Electoral Județean Prahova. Reprezentanții mai multor partide politice au reclamat faptul că mulți alegători fie și-au făcut poze chiar în cabina de vot, fie și-au fotografiat  buletinul de vot. Ei au fost trădați de zgomotul făcut de telefonul mobil, astfel că au ajuns acum să dea declarații la Inspectoratul de Poliție, pentru că fotografierea în secția de votare este interzisă de lege.

Au fost însă și incidente mai serioase care se vor solda cu dosare penale. Unul dintre candidații din comuna Chiojdeanca, de exemplu, a fost prins în momentul în care împărțea mită electorală alegătorilor, mai exact câte 50 de lei și două sticle cu țuică pentru  fiecare persoană.

Reprezentanții IJP Prahova au precizat că până la această oră au fost înregistrare zeci de reclamații venite din partea partidelor politice, dar că multe dintre acestea sunt minore și nu vor avea urmări grave.

Din Prahova Diana Frincu Europa Fm

 

 

 

Puchenii mari fotografiere vot

Gheorghe Baba-Iana, primarul din comuna Chiojdeanca, este cercetat pe polițiști după ce a oferit mită electorală 50 de lei și două sticle cu țuică.

Filpestii de targ simpatizanti

 

Au apărut primele incidente legate de alegerile locale și la Câmpina. Reprezentanții unui partid politic (PSD) au reclamat faptul că de la una dintre secțiile de vot amenajate în cartierul Turnătorie, urna mobilă a plecat din secție fără să fie însoțită de un echipaj de jandarmi, așa cum prevede legea.  Incidentul urmează să fie raportat la Biroul Electoral pentru a se lua măsuri. Este cunoscut faptul că acest cartier are un specific aparte, aici având domiciliul mai multe familii de romi.